Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Ministrul Energiei, anunț despre prețurile la energia electrică: "Scumpirea se va regăsi parţial în facturile tuturor"

Ministrul Energiei, anunț despre prețurile la energia electrică: "Scumpirea se va regăsi parţial în facturile tuturor"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost invitat marți în cadrul emisiunii "Subiectiv" de la Antena 3, unde a declarat în exclusivitate, că românii vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru facturile la energia electrică.

Ministrul Energiei, anunț despre prețurile la energia electrică: "Scumpirea se va regăsi parţial în facturile tuturor"
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    10 Aug 2021   •   21:35

Contractele de achiziţie pentru gaze pentru ultimul trimestru al anului se încheie la bursa de la Viena, CEGH, la peste 41 de euro pe MWh, o creştere greu de imaginat faţă de preţul de 14 euro/MWh, nivelul contractelor la termen pentru primul trimestru din 2021, scrie Ziarul Financiar.

În România, energia pe vârf de consum pentru miercuri s-a tranzacţionat la 1.000 lei pe MWh (204 de euro/MWh), record istoric, semnificativ mai mare faţă de media de 271 de lei pe MWh din ianuarie, anul acesta.

Invitat în cadrul emisiunii "Subiectiv", Virgil Popescu a vorbit cu Răzvan Dumitrescu, despre anunțul care îi îngrjorează pe consumatorii de energie electrică din România.

Virgil Popescu: "Cei care nu au încheiat noi contracte vor avea creșteri de preț"

"Este un efect postpandemic, un efect al creșterii cererii bruște, abrupte a cererii de gaze naturale și energie electrică. Practic, economiile au pornit peste tot, în România, în Europa, în lume. Cererea este exponențială de gaz natural și de energie electrică și evident, automat când cererea este foarte mare, oferta este mai mică, prețul crește.

Referitor la prețul consumatorului casnic român, s-au încheiat contracte anul trecut, pe un an, pe doi ani de zile în piața liberalizată încă începând de anul trecut. Cei care au încheiat contracte. Cei care au încheiat contracte începând de anul trecut și au valabilitatea contractelor, prețul nu este schimbat. Cei care nu au contracte, vor avea schimbare de preț. Mai mult, furnizorii care au achiziționat gazul natural și aici mă refer și la energie electrică anul trecut la termen, la un an de zile, la doi ani de zile, pe o cantitate să zicem de 70-80% din total volumul clienților, cumpără pe piața spot, doar o bucată foarte mică de pe piața spot.

Ministrul Enegiei: "Nu vorbim de creşteri de preţuri de 100%"

Media prețului cu care va vinde acest gaz sau energie electrică la clientul casnic, este evident făcută de 80%, prețul de anul trecut, plus 20-30%, în funcție decât nu este acoperit prin contracte. Deci va fi o reflectare în prețul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creșteri de preț de 100%. 

(...) Este clar o scumpire. Ea se va regăsi parţial în facturile tuturor (...) Mixul energetic al României este suficient de vechi. Vorbim de încă de 20% energie electrică pe bază de cărbune, care are în componenţa preţului energiei produsă pe cărbune, are certificatul de CO2, care faţă de anul trecut, de la 22 de euro, a ajuns la 55 de euro. Şi va creşte în continuare", a declarat ministrul Enegiei, Virgil Popescu.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close