Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţ despre obligativitatea certificatului verde: "Va ţine cont strict de numărul infectărilor"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţ despre obligativitatea certificatului verde: "Va ţine cont strict de numărul infectărilor"

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat care sunt criteriile de introducere a certificatului verde COVID.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţ despre obligativitatea certificatului verde: "Va ţine cont strict de numărul infectărilor"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    08 Dec 2021   •   21:17

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.

Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.

În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă.

Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3. 

×
Parteneri
Astăzi este ultima zi în care se mai poate depune declarația unică
x close