Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Petre Daea, despre cutremurul alimentar anunţat la nivel mondial. "România poate fi afectată"

Petre Daea, despre cutremurul alimentar anunţat la nivel mondial. "România poate fi afectată"

Fostul ministru al Agriculturii în guvernarea PSD Petre Daea a declarat, la Antena 3, că România poate fi afectată de criza alimentară, "în condiţiile în care acest foc deschis este lângă noi şi blochează ieşirea grâului pe piaţă".

Petre Daea, despre cutremurul alimentar anunţat la nivel mondial. "România poate fi afectată"
Sursa foto: Antena 3
de Silvia Preda    |    25 Mai 2022   •   21:21

"România face parte din grupul ţărilor care exportă grâu, dat fiind faptul că producţia în România este excedentară consumului. Vom exporta, pentru că nu ai cum să opreşti producţia în România (...). Avem tot timpul stocuri. Este o politică a rezervelor de stat care este foarte bine dimensionată, foarte bine coordonată, exact cunoscută şi pusă sub un regim strict astfel încât acest regim să răspundă la comandamentele ţării.

Noi avem producţie în România şi calculul pe care îl fac decidenții guvernului, respectiv Ministerul Agriculturii, se bazează pe două elemente fundamentale - se bazează pe previziunea producției și pe stocurile de legătură.

Stocurile de legătură înseamnă cantitățile de grâu din producția anului trecut care împrospătează pe de o parte stocurile care vor rămâne în rezerva de stat sau îmbunătățesc cantitățile de grâu nou în aşa fel încât să intre indicii de panificaţie în confortul tehnic.

Cu alte cuvinte, avem grâu din producția trecută, avem grâu din producția actuală. Ne construim pe de o parte nevoile de consum şi rezervă pentru anul agricol următor", a spus fostul ministru la emisiunea "Subiectiv".

Lumea va simți criza alimentară ca urmare a războiului din Ucraina, din iulie

Lumea va simți criza alimentară ca urmare a războiului din Ucraina din iulie, potrivit ministrului Politicii Agrare și Alimentației, Nikolai Solski.

”Nu am mai scos alte 5 milioane de tone de grâu pe care ne-am propus să le scoatem. Cu siguranță ne-am propus să scoatem cel puțin 10-15 milioane de tone de grâu din această cultură. Nu vom putea semăna în volumul dorit anul viitor.

Toate piețele vor simți asta. Cred că lumea va începe să simtă acest lucru acut undeva la jumătatea lunii iulie", a subliniat ministrul Complexului Agro-Industrial.

×
Subiecte în articol: petre daea preturi criza alimentara grau

ȘTIRI

Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă

Parteneri
Sindicaliştii au încheiat discuţiile cu Klaus Iohannis. Se opreşte sau nu greva profesorilor?
x close