Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv 5 etape prin care preţul la carburanţi poate să scadă. Eugen Teodorovici: "Această soluție are acoperire legală"

5 etape prin care preţul la carburanţi poate să scadă. Eugen Teodorovici: "Această soluție are acoperire legală"

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a evocat un plan în cinci puncte care ar putea să ducă la scăderea prețurilor la pompă.

5 etape prin care preţul la carburanţi poate să scadă. Eugen Teodorovici: "Această soluție are acoperire legală"
Sursa foto: pexels.com
de Silvia Preda    |    20 Iun 2022   •   20:50

Eugen Teodorovici a explicat la Antena 3 care sunt soluţiile pas cu pas.

"Vreau întâi să precizez că această soluție are acoperire legală și la nivel european și la nivel național, că am auzit fel de fel de de contre. Soluția spune așa: luăm prețul de referință la 1 ianuarie 2022, care știm foarte bine era undeva la 6 lei aproximativ. Facem o medie, dacă doriți, a celor cinci prețuri la benzină și la motorină de la cinci benzinării de top din România, ca să nu stabilim noi de la sine un preț. El va fi undeva la 6 lei și ceva prețul de referință.

Guvernul poate să decidă la fel pe lege, să plafoneze 6 luni cu încă 6 luni de zile acest preț și în același timp tocmai pentru a veni cu o scădere substanțială să decidă să scadă TVA-ul de la 19% la 5% pe această perioadă de plafonare. După care, statul poate să revină din nou(...).

Această plafonare poate să cuprindă de asemenea și o scădere a ce a mai rămas din acciza aceea impusă la nivel european, dar este un spațiu foarte mic", a explicat Eugen Teodorovici la emisiunea "Subiectiv".

Preţurile la pompă au explodat, deşi barilul de petrol a scăzut

Potrivit lui, această reducere de la prețul de referință cu 14%, TVA-ul de la 19% la 5%, duce undeva la un 5,5 până în 6 lei prețul pe litru.

"Aud că n-ar fi sustenabilă o astfel de măsură. Trebuie să înțeleagă cei care spun acest lucru că o scădere normală a unei taxe, a unui impozit în primă fază, îți aduce o scădere de venituri la buget. Este logic.

Dar în efectele de runda a doua, cum vorbim noi la finanțe, îți aduc un plus care acoperă acel minus inițial creat de scăderea unei taxe", a precizat fostul ministru.

×
Subiecte în articol: carburanti pompă
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close