Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Renate Weber, prima reacție după ce Comisia de la Veneția a cerut explicații: Este un atac fără precedent la adresa mea

Renate Weber, prima reacție după ce Comisia de la Veneția a cerut explicații: Este un atac fără precedent la adresa mea

Renate Weber, fost Avocat al Poporului a vorbit în cadrul emisiunii "Subiectiv" de la Antena 3, despre explicațiile cerute Parlamentului de către Comisia Europeană după schimbarea sa din funcţie.

Renate Weber, prima reacție după ce Comisia de la Veneția a cerut explicații: Este un atac fără precedent la adresa mea
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    23 Iun 2021   •   20:43

Comisia de la Veneția a trimis președinților celor două camere ale Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu o scrisoare prin care cere "bazele și elementele juridice" care au dus la demiterea Avocatului Poporului Renate Weber.

„Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o listă exhaustivă de condiții clare și rezonabile definite de lege", se arată în scrisoarea emisă de Comisia de la Veneția.

Întrebată de ce nu se așteaptă verdictul de la Curtea Constituțională, Renate Weber a spus că este clar o grabă si demersurile făcute de Parlament în cazul instituției Avocatului Poporului sunt fără precedent.

„Este clar că este o grabă. Haideți să ne uităm un pic așa la felul în care s-au desfășurat toate procedurile care au vizat inclusiv Avocatul Poporului și o mă refer la instituție și nu la mine personal.

Pe 15 iunie au fost respinse prin vot trei rapoarte anuale ale Avocatului Poporului lucru care nu s-a petrecut niciodată în istoria acestei instituții pentru că niciodată rapoartele nu se supun la vot.

Parlamentul poate avea act de activitatea aceasta pentru că rapoartele oglindesc, de fapt, starea administrației publice în raport cu respectarea drepturilor și libertăților. În mai puțin de 24 de ore, 23 chiar că le-am numărat de la respingerea rapoartelor a fost și revocarea mea.

Și cei de la Comisia de la Veneția s-au speriat pentru că în momentul în care au văzut trei rapoarte respinse și ei știu că nu aceasta este regula. Parlamentul a încălcat în mod categoric articolul 160 din Constituție pentru că pe mine nu m-a sunat, nu mai invitat niciodată să prezint rapoartele în Parlament.

Ori, în discuțiile pe care le-am avut la comisiile juridice nu suplinesc prezentarea în fața Parlamentului. Sincer chiar cred că cineva vrea sub orice formă ca vocea mea să nu fie auzită în Parlament", a spus Renate Weber la Antena 3.

Aceasta a precizat că a trimis către Curtea Constituțională o prezentare a poziției sale în raport cu cele petrecute, cu accent pe atacurile fără precedent la adresa instituției menite, spune ea să discrediteze şi să vulberabilizeze nu doar funcția de Avocat al Poporului, respectiv de a limita formarea de inițiative şi opinii ale angajaților.

Renate Weber a fost revocată din Parlament în urmă cu o săptămână din funcția de Avocat al Poporului. Au fost 247 de voturi pentru și 32 de voturi împotrivă. Numirea lui Weber acum doi ani a fost aprobată cu 209 voturi pentru.

×
Subiecte în articol: Subiectiv Renate Weber
Parteneri
Comuna din România unde se construieşte cea mai mare fermă de porci din Europa
x close