
În Coreea de Sud, fermierii care cresc câini pentru carne se confruntă cu o criză profundă, după ce guvernul a interzis vânzarea cărnii de câine, oferindu-le timp până în 2027 să închidă afacerile. Cu sute de mii de câini rămași în ferme și fără soluții clare din partea autorităților, mulți crescători se tem că vor ajunge la faliment sau vor fi forțați să eutanasieze câinii, scrie BBC.
Când nu predică în biserică, reverendul Joo Yeong-bong crește câini pentru carne. Dar afacerea sa este pe cale să devină ilegală.
„Din vara trecută încercăm să vindem câinii, dar comercianții ezită. Nu a venit niciunul până acum”, a declarat bărbatul de 60 de ani pentru BBC.
Guvernul sud-coreean a adoptat în 2024 o lege care interzice vânzarea cărnii de câine. Fermierii au timp până în februarie 2027 să-și închidă activitatea și să vândă animalele rămase. Însă mulți consideră că perioada de tranziție este prea scurtă pentru o industrie veche de generații și că statul nu oferă soluții clare nici pentru fermieri, nici pentru aproximativ 500.000 de câini aflați în captivitate.
„Suntem îngropați în datorii”
Reverendul Joo este și președintele Asociației Coreene a Câinilor pentru Consum și spune că fermierii trăiesc o dramă: „Suntem îngropați în datorii, nu avem cum să ne plătim ratele, iar unii nu reușesc să-și găsească altă muncă. E o situație fără speranță”.
Un alt fermier, Chan-woo, are 600 de câini de care trebuie să scape în următoarele 18 luni. În caz contrar, riscă până la doi ani de închisoare.
„Mi-am investit toate economiile în fermă. Dar nici comercianții, nici autoritățile, nici activiștii nu vor să ia câinii”, spune el. „Legea a fost trecută fără un plan concret”.
Ce se întâmplă cu câinii salvați
Autoritățile au anunțat că, dacă fermierii renunță la animale, câinii vor fi preluați de administrațiile locale și duși în adăposturi. Însă realitatea este complicată.
Cele mai multe ferme cresc rase mari, care sunt greu de adoptat în orașe aglomerate, precum Seul, unde predomină apartamentele mici. Multe dintre aceste rase (precum tosa-inu) sunt considerate „periculoase” și pot fi deținute doar cu aprobare specială.
De asemenea, există stigmatul social legat de câinii crescuți pentru carne, mulți fiind considerați traumatizați sau bolnavi.
În plus, adăposturile sunt deja supraaglomerate, iar reabilitarea este costisitoare.
Activistul Lee Sangkyung, de la organizația Humane World for Animals Korea (Hwak), confirmă: „Chiar dacă legea a trecut, autoritățile nu au un plan clar pentru câinii rămași”.
Pericolul eutanasierii în masă
Paradoxul este dureros: câinii „salvați” de la abator ar putea ajunge eutanasiați din lipsă de alternative. Activista Cho Hee-kyung, președinta Asociației Coreene pentru Protecția Animalelor, a recunoscut că „vor exista câini care nu vor putea fi salvați”.
Guvernul susține că eutanasia nu face parte din planul oficial, și că a alocat 6 miliarde de woni (aprox. 4,3 milioane de dolari) pentru extinderea adăposturilor. De asemenea, oferă până la 600.000 de woni (450 de dolari) pentru fiecare câine, dacă fermierii își închid devreme afacerea.
Organizația Hwak avertizează, totuși, că nu poate prelua singură toate animalele: din 2015, a reușit să salveze doar aproximativ 2.800 de câini.
Chun Myung-sun, directoare la Universitatea Națională din Seul, spune că este nevoie de o discuție serioasă: „Dacă ajungem să-i salvăm de la moarte doar pentru a-i eutanasia, este normal ca oamenii să fie furioși și dezamăgiți”.
Soluții din afara țării
Unii fermieri au apelat la adopții internaționale. De exemplu, în 2023, Hwak a salvat 200 de câini de la o fermă din Asan și i-a trimis în Canada și SUA.
Fostul proprietar, Yang Jong-tae (74 de ani), a fost impresionat de grija arătată de salvatori: „Noi îi creșteam doar pentru bani. Dar oamenii aceia i-au tratat ca pe niște ființe cu demnitate. M-a mișcat profund”.
Totuși, Yang nu este de acord cu interdicția: „Dacă interzicem câinii, de ce mai mâncăm porci, vaci sau pui? Și ei sunt animale.”
Carnea de câine, tot mai rar consumată
Consumul cărnii de câine a devenit tot mai tabu în Coreea de Sud. În 2024, doar 8% dintre coreeni au declarat că au mâncat carne de câine în ultimul an, față de 27% în 2015.
Totuși, doar 623 din cele 1.537 de ferme de câini au fost închise până acum.