Antena 3 CNN Externe 140 de români cer repatrierea din Irlanda de Nord în urma atacurilor rasiste

140 de români cer repatrierea din Irlanda de Nord în urma atacurilor rasiste

140 de români cer repatrierea din Irlanda de Nord în urma atacurilor rasiste
Sursa foto: Romani Irlanda
21 Iun 2009   •   16:20

140 de români din Irlanda de Nord intenţionează să se întoarcă în ţară, după incidentele de la mijlocul acestei săptămâni de la Belfast. Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a lăudat atitudinea irlandezilor care i-au protejat pe românii atacaţi, dar şi acţiunea fermă a autorităţilor de la Belfast.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a dat asigurări că autorităţile de la Bucureşti vor sprijini orice român aflat în Irlanda de Nord care va dori să se întoarcă în ţară. ?Deocamdată sunt 140 de români care şi-au exprimat, la un moment dat, intenţia de a se întoarce, 40 de copii printre ei. (...) În măsura în care vor dori, vom găsi mijloacele necesare să îi repatriem?, a precizat ministrul.

El s-a declarat îngrijorat de siguranţa românilor aflaţi în afara graniţelor, în condiţiile sporirii atacurilor xenofobe din timpul campaniilor electorale. ?Din ce în ce mai mult, problemele de imagine devin probleme de siguranţă personală pentru românii aflaţi în afara graniţelor. (...) Din punctul nostru de vedere, al politicii externe româneşti, orice accente xenofobe, chiar dacă sunt legate de o campanie electorală, nu sunt admisibile şi vom lua toate măsurile pentru a contracara astfel de situaţii?.

În urmă cu câteva zile locuinţele a peste 100 de români au fost atacate la Belfast, determinând refugierea acestora într-o biserică din oraş, iar ulterior în locuinţe temporare oferite de autorităţi. Doi adolescenţi, în vârstă de 15 şi 16 ani, reţinuţi de poliţia nord-irlandeză în acest caz au fost puşi sub acuzare.



Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close