Antena 3 CNN Externe 156 de morţi şi peste 1.000 de răniţi în urma violenţelor din provincia chineză Xinjiang

156 de morţi şi peste 1.000 de răniţi în urma violenţelor din provincia chineză Xinjiang

156 de morţi şi peste 1.000 de răniţi în urma violenţelor din provincia chineză Xinjiang
07 Iul 2009   •   12:48

Bilanţul oficial al ciocnirilor din provincia chineză Xinjiang a ajuns la 156 de morţi şi peste o mie de răniţi. Incidentele sunt cele mai grave produse, în ultimele decenii, în această regiune cu majoritate musulmană. Autorităţile îi acuză pe exilaţii politici uiguri că s-ar afla la originea violenţelor.

Tulburările au început după un marş paşnic de protest faţă de uciderea unor musulmani într-o ciocnire cu etnici chinezi. Potrivit militanţilor uiguri din exil, violenţele au izbucnit după ce forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor. Mii de musulmani indignaţi i-au atacat, atunci, pe etnicii chinezi şi au distrus şi incendiat mai multe vehicule.

Autorităţile oferă o altă versiune asupra conflictului. Demnitarii locali susţin că incidentul a fost speculat de liderii politici musulmani din exil pentru a declanşa violenţe pe scară mare. Potrivit ultimului bilanţ oficial, peste 1.400 de persoane au fost arestate.

Luni, revolta a părut să se extindă. Potrivit agenţiei China Nouă, forţele de securitate au dispersat câteva sute de protestatari, într-un alt oraş din provincia Xinjiang. Corespondenţii străini relatează că oraşele provinciei au fost puse sub supravegherea strictă a poliţiei şi armatei.

Accesul la internet a fost suspendat, ca şi funcţionarea telefoanelor mobile. Tulburările şi atentatele separatiste sunt frecvente în provincia locuită de musulmani, dar nu au mai atins o asemenea amploare. Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de evenimentele din Xinjiang şi a cerut tuturor părţilor să manifeste reţinere.
Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close