Antena 3 CNN Externe 200 de romi s-au mutat cu corturile la Praga, în faţa unui spital. Autorităţile s-au resemnat

200 de romi s-au mutat cu corturile la Praga, în faţa unui spital. Autorităţile s-au resemnat

200 de romi s-au mutat cu corturile la Praga, în faţa unui spital. Autorităţile s-au resemnat
31 Iul 2009   •   21:54

Şi-au luat corturile, copiii şi butelia şi s-au mutat la Praga. Peste 200 de romi din Vâlcea stau, de două săptămâni, în faţa unui spital din Cehia. Într-unul din saloane e internat unul de-al lor: un băiat de 17 ani, care se află în comă. Autorităţile din Praga s-au resemnat. Le-au amenajat un camping şi, din când în când, mai trec prin zonă.

Mai multe maşini de lux, pline-ochi au parcat la câteva sute de metri de spital. Şi acolo au rămas. Asta se întâmpla în urmă cu două săptămâni.

?Noi suntem unul pentru toţi si toţi pentru unul, e tragedie mare acolo?, spune verişorul tânărului în comă.

Băiatul nu e un oarecine. E fiul şefului unei familii renumite în Vâlcea: Clanul Robinson. E cel mai mic dintre fii şi moştenitorul, potrivit legii romilor. Mergeau cu toţii în Germania, la un congres al rromilor. În Cehia, s-au oprit să facă o baie, într-un lac. Apa era extrem de rece, iar afară foarte cald. Băiatul de 17 ani a făcut stop cardiac.

Era în stare gravă când a ajuns la spital. Între romi s-a dat alarma. Nimeni nu pleacă de acolo până când băiatul nu-şi revine.

Mai greu au înţeles autorităţile din Praga situaţia. Iniţial, au încercat să-i convingă să plece. Apoi, au cedat, şi au căutat soluţii. Dacă tot e bal, măcar să fie organizat...

?Ne-a dat poliţia la 15 km de acolo, ne-a dat o zonă să stăm. suntem 200 de persoane. Ne-au făcut acte, nu mai avem treaba cu poliţia?, a spus tatăl băiatului.

Băiatul e mai bine. Va mai rămâne însă la reanimare. Aşa încât şi corturile romilor rămân la locurile lor, în faţa spitalului.



Observator

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close