Antena 3 CNN Externe 30 de deţinuţi de la Guantanamo au dat în judecată administraţia Obama

30 de deţinuţi de la Guantanamo au dat în judecată administraţia Obama

30 de deţinuţi de la Guantanamo au dat în judecată administraţia Obama
Sursa foto: Guantanamo
21 Mar 2009   •   09:38

Administraţia prezidenţială americană a fost acţionată în judecată de 30 de deţinuţi din închisoarea de la Guantanamo. Ei acuză faptul că în închisoare nu sunt repectate prevederile Convenţiilor de la Geneva. Acţiunea reprezintă o premieră judiciară de la preluarea funcţiei de preşedinte de către Barack Obama. Avocaţii deţinuţilor reclamă faptul că au fost încălcate anumite prevederi ale celei de-a treia Convenţii.

Ei susţin că deţinuţi achitaţi de orice suspiciune de terorism suportă în continuare pedepse precum detenţia prin izolare 22 de ore din 24. Conform unui raport al Pentagonului din data de 20 februarie, citat de Mediafax, cei aproximativ 240 de deţinuţi beneficiau de Convenţiile de la Geneva, care prevăd că prizonierii de război trebuie să fie trataţi uman şi să nu poată fi supuşi unor tratamente periculoase, umilitoare sau degradante.

Autorii plângerii intenţionează să îl convingă astfel pe judecătorul din Washington Reggie Walton că acest caz este de competenţa unui tribunal federal.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close