Antena 3 CNN Externe A fost inventat dispozitivul ce transpune visele în imagini

A fost inventat dispozitivul ce transpune visele în imagini

A fost inventat dispozitivul ce transpune visele în imagini
12 Dec 2008   •   09:12

Lumea secretă a viselor a fost dezvăluită o dată cu invenţia unei tehnologii capabile să creeze imagini direct din creierul uman în timpul somnului.
O echipă de oameni de ştiinţă japonezi a creat un dispozitiv ce permite procesarea şi transformarea în imagini a gândurilor şi viselor, care apar pe ecran de calculator aşa cum sunt văzute de creier.
Deşi până acum cercetătorii au creat tehnologia care reproduce imagini simple ale creierului, descoperirea deschide drumul spre capacitatea de a ?vedea? visele oamenilor sau alte procese ce au loc la nivelul creierului, scrie The Telegraph.
Un purtător de cuvânt al Laboratoarelor ATR de cercetare în domeniul neuroştiinţei declara: ?a fost pentru prima dată în lume când a fost posibil să vizualizăm ce văd oamenii direct din activitatea cerebrală. Prin aplicarea acestei tehnologii, poate deveni posibil să înregistrăm şi să redăm imagini subiective pe care oamenii le percep ca vise?. Cercetătorii conduşi de Yukiyaso Kamitani, s-au concentrat pe procedurile de recunoaştere a imaginilor a retinei ochiului uman.
În timul privirii unui obieect, retina recunoaşte imaginea, care este apoi transformată în semnal electric ce ajunge la creier.
Cercetătorii au analizat cum sunt captate semnalele electrice şi cum sunt reconstruite în imagini, potrivit studiului publicat în revista americană Neuron.
Ca parte a experimentului, cercetătorii au arătat cele şase litere ale cuvântului "neuron", înainte de a folosi tehnologia ce măsoară activitatea cerebrală şi apoi s-au reconstruit literele pe calculator.
Antena3.ro

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close