Antena 3 CNN Externe A trecut un an de la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il

A trecut un an de la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il

A trecut un an de la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de G.S.    |    16 Dec 2012   •   17:24

Tânărul lider nord-coreean Kim Jong-un a prezidat, duminică, la Phenian o ceremonie oficială în memoria tatălui său, fostul lider al ţării Kim Jong-il, decedat în urmă cu un an, la câteva zile după un tir de rachetă reuşit, al cărui merit i-a fost atribuit, relatează AFP.
   
Ceremonia organizată duminică în prezenţa a mii de cadre şi demnitari ai regimului a fost organizată după festivităţile marţiale care au reunit sute de mii de persoane, vineri, în capitala nord-coreeană.
   
Kim Jong-Il a condus Coreea de Nord cu o mână de fier din 1994 până la moartea sa din cauza unei crize cardiace la 17 decembrie 2011. Fiul său cel mic, Kim Jong-un, a preluat imediat puterea.
   
Familia Kim domneşte în Coreea de Nord de la înfiinţarea acesteia, în 1948, de către Kim Il-sung, bunicul lui Jong-un, în virtutea acestei singure dinastii sau monarhii comuniste din istorie.
   
Cu o expresie fermă şi îmbrăcat în costumul său Mao negru, Kim Jong-un era înconjurat de zeci de oficiali de rang înalt ai Guvernului, ai armatei sau partidului, în faţa unui imens drapel roşu şi a unui portret al lui Kim Jong-il zâmbitor.
   
"Inima marelui lider a încetat să bată dar tovarăşul Kim Jong-il trăieşte alături de noi pentru totdeauna (...) pentru a veghea asupra viitorului radios la poporului nostru", a declarat şeful statului formal, Kim Yong-nam, în cadrul unei ceremonii transmise de televiziunea de stat.
   
"Lansarea reuşită a satelitului nostru Kwangmyongsong-2 este, de asemenea, o altă victorie a armatei noastre şi a poporului nostru graţie respectării fidele a învăţăturilor marelui nostru lider (Kim Jong-il)", a adăugat el referindu-se la controversatul tir de rachetă efectuat miercuri şi încununat de succes, după toate probabilităţile.
   
Phenianul afirmă că rachetele sale cu rază lungă de acţiune sunt lansatoare pentru sateliţii săi civili.
   
Statele Unite şi aliaţii lor consideră însă că este vorba despre teste deghizate de rachete balistice, în timp ce rezoluţiile din 2006 şi 2009 ale ONU interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.
   
O serie lungă de tiruri ratate i-a adus Coreei de Nord numeroase sancţiuni din 2006.

×
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close