Antena 3 CNN Externe Absenteism fără precedent la europarlamentare. România, printre ţările cu cea mai scăzută prezenţă

Absenteism fără precedent la europarlamentare. România, printre ţările cu cea mai scăzută prezenţă

Absenteism fără precedent la europarlamentare. România, printre ţările cu cea mai scăzută prezenţă
Sursa foto: vot
08 Iun 2009   •   09:43

Absenteismul a fost cuvântul de bază la alegerile europarlamentare de anul acesta. Rata de participare la alegerile europene a fost îngrijorător de mică la nivelul întregii Uniuni Europene.

Potrivit unei estimări provizorii publicate duminică seara de Parlamentul European, s-a înregistrat un absenteism record de 56,45 %. Cu patru ani în urmă, absenteismul a atins 54,6 %.

În România, doar 27,2% dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat, duminică, la urnele de vot pentru a alege reprezentanţii României în Parlamentul European.

Hans-Gert Poettering, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, s-a arătat îngrijorat de "rata slabă de participare". Acesta a declarat că "partidele politice şi presa ar trebui să examineze modalităţile prin care să-şi amelioreze modul în care poate fi transmis mesajul Parlamentului".

Totuşi, Poettering este încrezător că ?rata de participare va fi mai bună în 2014", la viitorul scrutin european.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, a pus absenteismul pe seama oamenilor politici din UE. "Participarea, comparativ cu cea din 2004, nu poate fi satisfăcătoare. Oamenii politici naţionali, ale căror dezbateri rămân adeseori centrate pe probleme naţionale, trebuie să se prezinte ca nişte actori atât naţionali, cât şi europeni", a declarat el, într-un comunicat.

"Începând de astăzi, Europa este datoare alegătorilor să arate încă o dată că poate obţine rezultate" făcând faţă crizei economice şi "făcând tot ceea ce poate în favoarea celor mai vulnerabili din societate, mai ales a celor confruntaţşi cu şomajul", a mai spus Barroso.

Aproximativ 388 de milioane de europeni din 27 de state membre au participat la alegerile europarlamentare. Ţările cu cea mai mare rată a absenteismului sunt Slovacia, Slovenia, Cehia, România şi Polonia, cu mai mult de 70 %.

Nici suedezii nu s-au înghesuit să voteze. 65 % dintre alegători nu s-au prezentat la urne. De la 1 iulie, Suedia va prelua preşedinţia UE.

Pe următoarele locuri în clasamentul absenteismului s-au clasat Ungaria (63,72 %), Portugalia (63,52 %), Olanda (63,5 %), Bulgaria (62,5 %), Austria (57,6 %), Franţa (59,95 %), Germania (57,8 %) şi Estonia (56,8 %).

În ceea ce priveşte rezultatele, Partidul Popular European s-a situat pe primul loc, obţinând în jur de 270 de locuri din totalul de 736. Pe următoarele poziţii se situează socialiştii şi liberalii.

Formaţiunea de extremă dreaptă Partidul Naţional Britanic, a obţinut în premieră un loc în Parlamentul European.

Potrivit rezultatelor provizorii, Partidul Popular European a obţinut în jur de 270 de mandate din cele 736 ale noului Parlament European , în timp ce socialiştii au în jur de 160 de locuri.

Antena3.ro

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close