Antena 3 CNN Externe Afganii cer Rusiei daune de război

Afganii cer Rusiei daune de război

Afganii cer Rusiei daune de război
Sursa foto: armata rusa
19 Mar 2010   •   22:52

Parlamentarii afgani cer reparaţii morale de la guvernul rus pentru războiul dus cu URSS şi pagubele produse de Armata Roşie în timpul celor nouă ani de ocupaţie.
O propunere de a cere comensaţii de la Moscova a fost depusă de grupul de parlamentari şi va fi discutat în camera inferiroară a parlamentului afgan.
Circa 1,5 milioane de afgani au murit în anii 80, când Moscova a recurs la bombardamente, baraje şi masacre în Afganistan în timpul campaniei fără succes de a opri rezistenţa mujahedină.
Represiunea a condus între cinci şi şase milioane de afgani, o treime din populaţie, în exil în Pakistan şi Iran şi a devastat regiunile rurale.
Mohammad Saleh Saljuqi, secretarul camerei inferioare a parlamentului, declara că "o propunere a fost pregătită de un mare număr de parlamentari, care susţin că poporul afgan doreşte reparaţii pentru ceea ce s-a întâmplat în Afganistan în timpul invaziei Uniunii Sovietice a ţării."
Iniţiative anterioare în acest sens au fost abandonate în schimbul unor relaţii mai bune cu Rusia şi confuzia legată de faptul dacă să se ceară compensaţii pentru masacre în particular sau pentru distrugerea generală a ţării.
Parlamentarul Amanollah Payman sublinia că " orice stat agresiv trebuie să plătească reparaţii ţării care a suferit agresiunea, dar a trecut multă vreme de atunci, iar acum Afganistan doreşte acum contacte la un nivel mai înalt pe chestiuni internaţionale."

Rusia este unul dintre statele din Clubul de la Paris, care a anunţat recent ştergerea datoriei de un miliard de dolari a Afganistanului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close