Antena 3 CNN Externe Afganistan: Hamid Karzai, în conflict cu SUA

Afganistan: Hamid Karzai, în conflict cu SUA

Afganistan: Hamid Karzai, în conflict cu SUA
Sursa foto: Hamid Karzai
31 Aug 2009   •   17:21

Detalii explozive ale unei întâlniri dintre preşedintele afgan Hamid Karzai şi trimisul special american Richard Holbrooke au ieşit la iveală. În timpul unei întâlniri la o zi după alegerile din 20 august, liderul afgan şi-a luat de pe cap căciula tradiţională şi a trântit-o pe masa de discuţii, gest considerat cu o semnificaţie importantă.

Întâlnirea ar fi dus relaţiile americano-afgane la un minim istoric în epoca post-talibană. Karzai se bucura de unele videoconferinţe ?sărăcioase? cu George Bush , dar administraţia Obama nu şi-a ascuns dispreţul pentru acesta.
Îl acuză pe Karzai că este în fruntea unui guvern a cărui autoritate este erodată de corupţie şi o conducere proastă. Iar probabila sa realegere va fi pătată de acuzaţii de fraudă.
Când cei doi politicieni s-au întâlnit echipa de campanie a lui Karzai deja anunţase câştigarea alegerilor, deşi nu apăruse încă rezultate oficiale. Atunci când Holbrooke a ridicat posibilitatea unui tur doi, Karzai s-a mâniat şi l-a acuzat pe Holbrooke că forţează un asemenea tur doi ?împotriva intereselor Afganistanului?.
Un apropriat al lui Karzai arăta pentru Times că s-a produs o neînţelegere şi ?au existat cuvinte dure din partea ambilor politicieni.?
Pentru a câştiga alegerile din primul tur, Karzai are nevoie de peste 50%. Duminică, după cel de-al treilea anunţ privind rezultatele, conducea în faţa fostului ministru de Externe Abdullah Abdullah cu 46% la 31%.
Karzai are de suferit şi din pricina prezenţei mici la vot în Sud, unde se află susţinătorii săi tradiţionali.

Acuzaţiile de fraude masive i-au făcut pe mulţi afgani să se întrebe ce fel de democraţie doreşte Occidentul pentru acest stat. Mai mult, Abdullah a ameniţat că nu va accepta rezultatul alegerilor dacă apar dovezi de fraudă, ceea ce aduce posibilitatea creşterii violenţei.
Antena3.ro

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close