Antena 3 CNN Externe Afganistan: NATO a lansat o anchetă asupra corupţiei afgane ce deturnează ajutoarele umanitare

Afganistan: NATO a lansat o anchetă asupra corupţiei afgane ce deturnează ajutoarele umanitare

Afganistan: NATO a lansat o anchetă asupra corupţiei afgane ce deturnează ajutoarele umanitare
Sursa foto: afganistan razboi
08 Mar 2010   •   13:06

Banii ce ar trebui să ajute pe fermieri şi civilii săraci ajung în mâinile talibanilor, lorzilor drogurilor sau profitorilor. Astfel că o operaţiune majoră de investigaţii a fost lansată pentru a verifica contractele lansate de forţele de coaliţie din Afganistan, ce valorează sute de milioane de euro.
Ancheta pentru contractele de construcţie şi logistică a Forţei Internaţionale de Securitate şi Asistenţă (Isaf) a fost cerută de generalul Nick Carter, comandantul trupelor din sudul ţării.
Aceasta a fost alimentată de preocupările că banii care ar trebui să ajute la atragerea afganilor ajung în mâinile duşmanilor, de fapt.
Acţiunea comandantul britanic este parte a unei operaţiuni mai largi contra corupţiei, generalul Stanley McChrystal, comandantul NATO şi SUA pe acest front, declarând război celor care fac milioane din gaura neagră de un miliard de dolari pentru ajutor.
O treime din costurile pentru forţele armate din Afganistan merge spre protecţie, mită şi taxe şi toată lumea este complice, arată experţii.
Camioanele plătesc o "taxă talibană" de până la 1500 dolari de fiecare dată când merg de la Karachi la Camp Bastion. Iar milioane de dolariu merg spre anturajul preşedintelui Hamid Karzai, mulţi având interese în transport şi firme de securitate private.
Doar un sfert din banii de ajutor pompaţi în ţară rămân efectiv în Afganistan, susţine o organizaţie umanitară din acest stat. Din banii cheltuiţi pe ajutor, circa o treime merge spre mite şi bani de protecţue, arată şi Sayed Javed, preşedinte al Kabul Group Consulting.
Corupţia larg răspândită subminează încrederea poporului afgan în guvern şi alimentează insurgenţa,potrivit unui raport ONU. Se estimează că aproape 3 miliarde de euro au fost plătiţi în mite anul trecut.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan Hamid Karzai
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close