Antena 3 CNN Externe Afganistan: Numărul insurgenţilor, estimat la 36.000

Afganistan: Numărul insurgenţilor, estimat la 36.000

Afganistan: Numărul insurgenţilor, estimat la 36.000
Sursa foto: razboi afgan
04 Mar 2010   •   12:39

Generalul însărcinat cu a-i convinge pe luptătorii afgani să depună armele a estimat că numărul insurgenţilor din Afganistan se ridică la 36.000 oferind o rară apreciere a forţei talibanilor.
Reierând opinia că găsirea unui loc de muncă pentru cei ce luptă contra forţelor aliate este esenţială pentru încheierea războiului, generalul Richard Barrons declara despre militanţi că ?unii sunt jihadişti ideologici cu normă întreagă, unii sunt legaţi de insurgenţă din motive locale, unii pentru că este un mod de a câştiga bani, unii pentru că le place lupta.?
El a adăugat că guvernul Karzai nu a făcut mare lucru pentru a câştiga încrederea poporului său, în timp ce talibanii au în unele cazuri o guvernare mai bună.
Estimând numărul, generalul arăta că ?există probabil 900 în conducere şi între 25.000 şi 36.000 persoane care se autointitulează luptători.
Peste 100.000 de trupe americane şi NATO, alături de 200.000 de militari afgani se luptă cu insurgenţii în raport de aproape zece la unu. În locul unei lupte deschise, generalul Barrons conduce o ?celulă de reintegrare? a NATO ce încearcă se determine motivele care îi determină pe militanţi să lupte şi să folosească informaţia pentru a-i convinge să schimbe taberele.
Subvenţiile pentru pace- estimate la circa un miliard de dolari pentru cinci ani - includ slujbe, bani, antrenamente şi dezvoltare durabilă. Totuşi, în pofida celor 17 miliarde de dolari cheltuiţi pe ajutoare din 2001, Afganistan rămâne una din cele mai sărace state din lume.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close