Antena 3 CNN Externe Afganistan vrea noi reguli pentru trupele aliate

Afganistan vrea noi reguli pentru trupele aliate

Afganistan vrea noi reguli pentru trupele aliate
Sursa foto: Hamid Karzai
28 Iul 2009   •   21:32

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat că doreşte noi reguli care să guverneze conduita forţelor aliate conduse de SUA în Afganistan şi că este dispus să discute cu liderii talibani care renunţă public la violenţă.
Cu toate acestea, Karzai a recunoscut pentru The Associated Press că nu este pregătit încă să discute acum principala cerere talibană- un grafic pentru retragerea tuturor trupelor străine.

Karzai a subliniat că prezenţa forţelor americane şi internaţionale este în interesul naţional afgan, dar ar trebui să ?se bazeze pe un nou contract?, care să reducă la minimum victimele civile, să limiteze percheziţionarea caselor şi să restricţioneze reţinerea afganilor pe timp nelimitat fără acuzaţii..
De asemenea a declarat că doreşte o reevaluare a închisorii americane de la baza aeriană Bagram, unde sunt reţinuţi 600 de afgani, iar aceştia eliberaţi dacă nu există nicio daovadă care să îi lege de terorism. Liderul afgan arăta că arestărilor îi întorc pe afgani contra trupelor NATO şi SUA.

Karzai a promis să urmărească îndeplinirea acestor cereri de schimbare a relaţiilor cu forţele străine dacă câştigă un al doilea mandat de preşedinte la alegerile de pe 20 august.
?Poporul afgan doreşte un parteneriat strategic cu America?, bazat pe lupta contra extremismului islamic.Dar adăuga că parteneriatul trebuie să dea garanţii că ?partenerii nu îşi pierd viaţa, proprietatea sau demnitatea?.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Qari Yousef Ahmadi, a respins idea discuţiilor, subliniind că militanţii nu vor discuta despre încetarea focului cu un guvern care este "servitor al străinilor."
Trupele internaţionale prezente în Afganistan numără 91.000 de soldaţi, din care 65000 sub comanda NATO- International Security Assistance Force. Restul sunt parte a unei coaliţii sub conducere americană implicază în contraterorism şi antrenarea forţelor afgane. Ambele grupuri operează după reguli diferite, ţinute secrete din motive de securitate.
Se presupune însă că forţele anti-teroriste se bucură de puteri mai mare în a percheziţiona case sau aresta persoane pe termen nedefinit dacă sunt suspecţi că prezintă o ameninţare de securitate.
Luna trecută noul comandat american şi NATO, generalul Stanley McChrystal, a emis un ordin în care arăta că trupele pot ataca insurgenţi în case civile doar dacă forţele internaţionale sunt în pericol iminent. Măsura a fost impusă de insistenţele guvernului afgan care s-a plâns de numărul mare de victime civile, care alimentează insurgenţa talibană.
Antena3.ro

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close