Antena 3 CNN Externe Alegeri în Afganistan. 17 milioane de afgani sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele

Alegeri în Afganistan. 17 milioane de afgani sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele

Alegeri în Afganistan. 17 milioane de afgani sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele
Sursa foto: Afganistan
20 Aug 2009   •   08:14

Au început alegerile prezidenţiale în Afganistan. Peste 17 milioane de persoane sunt aşteptate la urne, pentru a-şi alege preşedintele. Acesta este cel de-al doilea scrutin prezidenţial din istoria ţării, arată AFP.

Cele aproximativ 6.000 de secţii de vot sunt protejate de 300.000 de membri ai forţelor afgane şi străine. Aceştia trebuie să facă faţă ameninţărilor din partea talibanilor.

"Secţiile de vot s-au deschis ori se vor deschide în cinci minute în unele cazuri. Noi am prevăzut deschiderea a 6.700. Tot materialul de vot a sosit", a declarat Noor Mohammad Noor, purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Afgane.

Zeci de persoane au aşteptat la Kabul deschiderea secţiilor de vot, chiar în faţa acestora. Secţiile de vot vor fi deschise între orele 07.00-16.00.

Aflat la putere încă din 2001, preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai, care se bucură de sprijinul americanilor, este considerat favorit în scrutinul prezidenţial. Însă, potrivit analiştilor, ar putea fi nevoit să intre în al doilea tur cu fostul său ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Abdullah.

Alegerile prezidenţiale de joi au loc într-un context extrem de tensionat, sub ameninţările şi tirul rachetelor talibane. Marţi, palatul prezidenţial din Kabul, capitala Afganistanului, a fost lovit de o rachetă. La scurt timp, o a doua rachetă a lovit sediul Poliţiei din capitala afgană. Cele două atacuri nu s-au soldat, însă, cu victime.

Sâmbătă, în Kabul a avut loc cel mai mare atac din februarie şi până în prezent. Şapte oameni au murit atunci, iar alte câteva zeci au fost rănite, în urma unei explozii care a avut loc pe o stradă pe care se află ambasada americană, dar şi sediul mai multor companii importante.
Mai mult, talibanii au ameninţat că persoanele prinse cu cerneală pe degete (semn că au votat), vor fi torturate şi li se vor tăia degetele.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sectii de votare talibani Hamid Karzai
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close