Antena 3 CNN Externe Aliaţii vor tolera corupţia afgană, de dragul securităţii

Aliaţii vor tolera corupţia afgană, de dragul securităţii

Aliaţii vor tolera corupţia afgană, de dragul securităţii
Sursa foto: armata sua
26 Apr 2010   •   20:48

Nato a schiţat mult aşteptatul său plan pentru viitorul Afganistanului, pe fondul avertismentelor că procesul riscă să tolereze corupţia şi puterea liderilor militari de dragul securităţii.
Summitul alianţei din capitala Estoniei s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute fără a face publice detaliile despre predarea securităţii forţelor preşedintelui Hamid Karzai. Totuşi, Th Independent scrie că zona se va considera că este pregătită pentru transfer dacă trece o perioadă de timp de abstinenţă de la violenţă, dacă existp acces la putere a diferitelor elemente etnice şi tribale şi dacă există condiţiile pentru desfăşurarea unor proiecte în siguranţă.
Potrivit unor surse diplomatice, deciziile despre locaţiile predării şi grafi vor fi luate la conferinţa NATO din acest an, după discuţii între Occident şi oficiali afgani.
Startul predării nu înseamnă însă că trupele se vor retrage.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, avertiza: "Viitorul misiunii este clar şi vizibil: mai multă capacitate afgană şi conducere. Dar nu va fi o retragere. NU va fi o ieşire. Soldaţii noştri vor intra într-un rol de sprijin. Va fi un proces gradual. Este pe bază de condiţii şi nu de calendar.''

Trupele occidentale vor fi disponbibile să ofere sprijin dacă insurgenţii par a încerca o revenire. Oficialii NATO cred că dacă o zonă ce a fost predată dă semne de corupţie endemică , localnicii ar putea protesta public. Rasmusson sublinia însă că procesul de predare este "ireversibil" în timp ce un diplomat recunoştea că un anumit grad de corupţie va trebui tolerat atâta timp cât nu ameninţă forţele NATO. În plus, se sublinia că trupele vor rămâne ?timp de decenii? după predarea controlului, pentru a sprijini forţele locale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close