Antena 3 CNN Externe Amensty International: lumea stă pe un butoi cu pulbere

Amensty International: lumea stă pe un butoi cu pulbere

Amensty International: lumea stă pe un butoi cu pulbere
Sursa foto: amnesty
29 Mai 2009   •   08:26

Lumea stă pe un butoi cu pulbere de revolte sociale, ce riscă să explodeze pe măsură ce drepturile omului sunt erodate de criza economică, a avertizat Amnesty International .
În raportul său anual, organizaţia notează însă că aceeaşi criză ar putea oferi şansa de a pune drepturile omului în centrul cadrului economic.
?Există din ce în ce mai multe semne de nellinişte politică şi violenţă, care se adaugă insecurităţii globale ce există deja din cauza conflictelor pe care comunitatea internaţională pare incapabilă sau nu vrea să le rezolve. Cu alte cuvinte stăm pe un butoi cu pulbere de inegalitate, dedreptate şi insecuritate, şi este pe punctul de a exploda?, arăta şefa Amnesty Irene Khan.'Nu este doar o criză economică, ci şi una a a drepturilor omului', explică aceasta subliniind că problemele sociale, politice şi economice agravate de criza economică sunt 'o bombă cu ceas'.

Raportul de 400 de pagini al organizaţiei face o analiză a abuzrurilor din lume,
În Asia, Amnesty a remarcat grandoarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, dar şi creşterea represaliilor asupra apărătorilor drepturilor omului, minitorităţilor sau jurnaliştilor anterior acestora.
În Africa, s-a remarcat violenţa politică a statului în Zimbabwe, sau zona de război din Republica Democratică Congo. De asemenea, în SUA, s-a remarcat că administraţia Obama a aut paşi confuzi în legătură cu închiderea Guantanamo.
În Europea, Amnesty a subliniat folosirea muniţiei cu fragmentare în războiul din Georgia, dar şi răspândirea discrimărilor etnice a minorităţilor.
Într-un interviu pentru AFP, Khan cere G20 să îşi amintească că drepturile omului merg în paralel cu stimularea economică şi vrea rezolvarea problemelor economice odată cu cele privind drepturile omului, ce apar pe parcurs.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close