Antena 3 CNN Externe Americanii susţin că vor fi stăpânii lumii, iar ruşii prezic dezbinarea SUA

Americanii susţin că vor fi stăpânii lumii, iar ruşii prezic dezbinarea SUA

Americanii susţin că vor fi stăpânii lumii, iar ruşii prezic dezbinarea SUA
Sursa foto: coperta
03 Feb 2009   •   12:50

George Friedman, fondatorul serviciului secret particular Strategic Forecasting Inc. (Stratfor), susţine în cartea sa, publicată recent, că SUA vor păstra hegemonia asupra lumii şi în următorul veac. ?The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century?, cartea care prezice un viitor măreţ al SUA, este deja bestseller pe piaţa americană.
"America este cel mai puternic stat din lume din punct de vedere economic, militar, politic şi nu există nici un fel de concurenţă reală în aceste domenii? susţine Friedman în cartea sa, scrisă înainte de începerea crizei financiare.
Totuşi, apariţia problemelor economice nu l-au făcut pe Friedman să-şi schimbe părerile. ?Nu este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat. Alte ţări sunt afectate de criza mai mult decât noi. Nu cred că este un punct de cotitură? a spus Friedman.
Fondatorul acestui serviciului secret particular Stratfor, un fel de CIA din umbră, nu consideră Orientul Mijlociu şi islamismul pericole mare pentru SUA. Motivul: musulmanii nu se înteleg între ei şi nu pot fi uniăţi.
Nici Rusia şi China nu sunt considerate de Friedman ameninţări reale pentru SUA, arată Gardianul. China o să decadă din cauza şomajului şi a conflictelor interne, iar Rusia se va confrunta cu o mare criză demografică. Până în 2020, Rusia dispare, prezice Friedman în cartea sa.
Pe de altă parte, acesta crede că Turcia şi Japonia vor ajunge puteri regionale. În jurul anului 2040, Turcia şi Japonia se vor alia împotriva SUA iar Marea Britanie, Polonia si China se vor alatura americanilor.
Ideea centrală a cărţii este că pe americani îi aşteaptă o perioadă prosperă în poziţia de lider al lumii. Pe de cealaltă parte, însă, ruşii fac profeţii sumbre:
Dinspre Moscova, vin insa profetii sumbre. ?America este o piramidă care e gata să se prăbuşească?,susţine profesorul rus Igor Panarin. Acesta consideră că SUA se vor dezbina şi că în 2010 va avea loc un război civil în SUA.
Citiţi şi Muzică pentru urechile Kremlin-ului. Un profesor rus prezice dezbinarea Statelor Unite Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close