Antena 3 CNN Externe Analiză: Trupele americane vor pierde în luptă 500 de soldaţi pe lună în Afganistan

Analiză: Trupele americane vor pierde în luptă 500 de soldaţi pe lună în Afganistan

Analiză: Trupele americane vor pierde în luptă 500 de soldaţi pe lună în Afganistan
Sursa foto: Barry McCaffrey
07 Ian 2010   •   13:00

Forţele americane din Afganistan ar trebui să se pregătească pentru pierderi de până la 500 de soldaţi pe lună, avertiza un general american în rezervă. Previziunile sunt făcute de generalul Barry McCaffrey, odinioară cel mai decorat general din armata SUA, care a făcut analize despre performanţa armatei în Afganistan, la cererea Pentagonului, încă din 2003.
El crede că forţele americane se pot aştepta să piardă în luptă între 300 şi 500 de soldaţi pe an, fie ucişi sau răniţi, cu un vârf în perioada de vară.
Numărul victimelor americane în 2009 a fost de 305 persoane ucise şi 2102 răniţi, din care peste jumătate nu au mai putut reveni pe front.
Preconizata creştere ar duce la 3000 de victime americane în acest an, şi un total pentru forţele occidentale de 5000 de persoane ucise şi rănite.
Generalul McCaffrey este profesor la Acadameia Militară West Point, iar analiza sa, deşi nu este document guvernamental, a fost făcută la cererea generalului David Petraeus, comandantul Comandamentului Central American şi generalul Stanley McChrystal, şeful NATO şi SUA din Afganistan.
Generalul aprecia că talibanii merită respect pentru tenacitatea şi capacităţilor lor militare.

În pofida promisiunii de începere a retragerii din Afganistan în 18 luni lansată de Obama, generalul nota că este puţin probabil să se atingă scopurile militare şi politice în acest interval. ?Aceasta va deveni o strategie pe 3-10 ani pentru a construi un stat afgan viabil cu propria forţă de securitate ce ne poate permite retragerea. Ar putea costa încă 300 miliarde de dolari în plus şi mii de victime americane.?
De asemenea, promisa creştere a numărului de civili americani în zonă el consideră că nu se va materializa, în următorii doi-trei ani, Afganistanul fiind prea periculos pentru agenţiile civile.

El nota că războiul va costa peste 9 miliarde dolari pe lună în timpul verii 2010. Actualul cost al războaielor din Irak şi Afganistan este de 377 milioane de dolari pe zi, comparativ cu un echivalent de 622 milioane de dolari pe zi pentru al Doilea Război Mondial.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan victime
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close