Antena 3 CNN Externe Anul Nou chinezesc debutează cu reduceri de cheltuieli, pe fondul creşterii corupţiei

Anul Nou chinezesc debutează cu reduceri de cheltuieli, pe fondul creşterii corupţiei

Anul Nou chinezesc debutează cu reduceri de cheltuieli, pe fondul creşterii corupţiei
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
10 Feb 2013   •   17:08

Anul Nou chinezesc a debutat în acest weekend mai puţin fastuos decât de obicei, cu cheltuieli mai mici pentru artificii şi restaurante mai liniştite, în contextul îndemnurilor autorităţilor centrale la frugalitate şi a unei campanii anticorupţie.
   
Vânzările de artificii în ultimele cinci zile din Anul Dragonului, care a precedeat Anul Şarpelui, au scăzut cu 37% la Beijing, potrivit autorităţilor locale, citate de Financial Times. Evoluţia este, în parte, datorată şi apelurilor oficiale de a folosi mai puţine artificii din cauza poluării ridicte din Beijing. O asociaţie din industria alimentară a informat că până la 60% din restaurante, mai ales cele scumpe, au înregistrat anulări de rezervări.
   
Comercianţii chinezi sunt printre primii care au simţit că Anul Şarpelui le va reduce afacerile. Perioada este, de obicei una dintre cele mai aglomerat şi mai profitabile. În ultimii ani, diversele departamente ale autorităţilor centrale şi locale comandau aranjamente florale extravagante. În acest an, comenzile au scăzut cu până la 30%, afirmă Chen Jun, florar în piaţa de profil Lai Tai din Beijing.
   
Pentru chinezi, Anul Nou Lunar este precum Crăciunul, Anul Nou şi Ziua Recunoştinţei la un loc, scrie CNBC. Un număr record de 3,41 miliarde de călătorii sunt estimate pentru perioada de vârf din 2013, întrucât sute de milioane de chinezi se întorc la familii cu cadouri de Anul Nou.
   
Anul Şarpelui promite, însă, să fie diferit pentru oficialii guvernamentali.
   
Noii lideri, care preiau oficial conducerea ţării în martie, sunt sensibili la criticile tot mai susţinute privind creşterea corupţiei. Viitorul preşedinte Xi Jinping a promis că oficialii corupţi vor fi pedepsiţi indiferent de rang. A cerut, de asemenea, cadrelor Partidului Comunist să reducă excesele. Pe lista cheltuielilor fără de care vor trebui să se descurce ofiţerii chinezi, de exemplu, se află aranjamente florale elaborate, covoarele roşii la evenimente şi banchetele costisitoare.
   
Chiar şi lichiorul Moutai, folosit tradiţional pentru toasturi la evenimente festive, se află pe listă.
   
Vânzările de Moutai la magazinul de băuturi al lui Yin Xiangang au scăzut cu 40%, iar acesta se aşteaptă ca Anul Şarpelui să fie slab.
   
"Toate departamentele statului beau mai puţin", a spus el.
   
În pofida dovezilor că unii birocraţi strâng cureaua, mulţi chinezi obişnuiţi sunt sceptici referitor la combaterea reală a corupţiei. De asemenea, unii analişti avertizează că luarea unor măsuri dure împotriva corupţiei ar putea eroda loaialiatatea "sistemului" faţă de Xi.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close