Antena 3 CNN Externe Aproape 600.000 de americani şi-au pierdut locul de muncă în ianuarie

Aproape 600.000 de americani şi-au pierdut locul de muncă în ianuarie

Aproape 600.000 de americani şi-au pierdut locul de muncă în ianuarie
Sursa foto: Somaj SUA
07 Feb 2009   •   14:02

Senatorii americani, din ambele partide, au ajuns la un acord de principiu pentru adoptarea planului de relansare a economiei, propus de Casa Albă. Costurile planului au fost, însă, reduse de la peste 900 de miliarde de dolari, la 780 de miliarde. Anterior, preşedintele Barack Obama criticase sever întârzierea adoptării planului, după publicarea unor noi statistici, dezastruoase, referitoare la şomaj.
Aproape 600.000 de locuri de muncă au dispărut, luna trecută, în Statele Unite. Cifra este cea mai ridicată din decembrie 1974. Preşedintele Obama a anunţat cifra mare de locuri de muncă desfiinţate pentru a-i soma pe senatori să aprobe planul de relansare: ?Este de neiertat şi iresponsabil să te împotmoleşti în mărunţişuri şi amânări în timp ce milioane de americani rămân fără locuri de muncă. Pentru Congres, a venit vremea să acţioneze?, a spus preşedintele america.
Senatorii republicani continuau, totuşi, să se opună vehement planului, pe motiv că nu prevedea suficiente reduceri de impozite şi în primul rând era extrem de costisitor. ?Pe măsură ce americanii află ce conţine acest proiect, el le place tot mai puţin?, explică un senator. ?Americanii îşi dau seama că o lege care trebuia să fie oportună, bine ţintită şi temporară a ajuns un cal troian pentru proiecte clientelare şi extinderea intervenţiei guvernului.?
Între timp, în culise, moderaţii din cele două tabere negociau o formă a planului, acceptabilă pentru toţi. Compromisul a fost obţinut cu preţul reducerii alocaţiilor bugetare la 780 miliarde de dolari. Camera Deputaţilor a adoptat deja, doar cu voturile democraţilor, o variantă a planului, cu un cost de 819 miliarde. După votul din Senat vor urma noi negocieri între cele două camere pentru stabilirea unui text comun al legii.
Antena 3

×
Parteneri
Mecanismul prin care românii cu pensii mici vor rămâne cu mai mulți bani
x close