Antena 3 CNN Externe Are Obama un nou fan? Hugo Chavez: "Obama, primul preşedinte care va demonta imperialismul"

Are Obama un nou fan? Hugo Chavez: "Obama, primul preşedinte care va demonta imperialismul"

Are Obama un nou fan? Hugo Chavez: "Obama, primul preşedinte care va demonta imperialismul"
Sursa foto: hugo chavez
19 Apr 2009   •   10:35

Summitul Americilor din Trinidad aduce schimbări în relaţiile Statelor Unite cu vecinii săi de la sud. Liderul venezuelan Hugo Chavez, adversar înverşunat al fostei Administraţii Bush, se arată tot mai prietenos faţă de preşedintele Barack Obama.

După întâlnirea, foarte călduroasă, din prima zi a summitului, Hugo Chavez i-a dăruit sâmbătă lui Barack Obama o carte, având grijă să o facă sub obiectivele camerelor de televiziune. Cadoul avea şi un mesaj politic: volumul nu era scris de Chavez, ci era o critică severă a ?imperialismului? Statelor Unite, semnată de un renumit autor uruguayan. Obama a acceptat cadoul cu politeţe, dar fără comentarii, şi s-a ferit să-i răspundă lui Chavez cu aceeaşi simpatie exagerată. Liderul venezuelan este totuşi convins că istoria continentului este pe cale să intre într-o eră nouă.

?Imperialismul trebuie să ia sfârşit. Sperăm că Obama va fi primul preşedinte, sau preşedintele al cărui mandat va încheia demontarea vechiului imperialism. Şi va naşte, într-adevăr, un continent al egalilor? a spus Chavez.

Un demnitar american, sub acoperirea anonimatului, a pus comportamentul lui Chavez pe seama dorinţei de publicitate. "La orice reuniune, dacă Hugo Chavez vede o cameră de televiziune, găseşte până la urmă o cale să apară în obiectiv", a spus demnitarul.
În glumă sau în serios, preşedintele venezuelan le-a propus celorlalţi participanţi ca viitorul summit al Americilor să aibă loc la Havana. La actuala reuniune, Cuba nici nu a fost invitată, fiind exclusă încă din 1962 din Organizaţia Statelor Americane. Barack Obama a oferit, totuşi, regimului comunist de la Havana "un nou început" în relaţiile cu Statele Unite. Reprezentanţii Administraţiei au precizat, însă, că, înaintea oricărui dialog, aşteaptă din Cuba gesturi concrete de democratizare şi nu doar declaraţii de bune intenţii.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Obama Hugo Chavez
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close