Antena 3 CNN Externe Armata americană se teme de intensificarea violenţei din Irak, înaintea alegerilor provinciale

Armata americană se teme de intensificarea violenţei din Irak, înaintea alegerilor provinciale

Armata americană se teme de intensificarea violenţei din Irak, înaintea alegerilor provinciale
Sursa foto: soldati Irak
25 Ian 2009   •   18:29

Armata americană se teme de o intensificare a violenţelor înaintea alegerilor provinciale de săptămâna viitoare din Irak. Cel puţin cinci poliţişti şi-au pierdut viaţa sâmbătă într-un atentat sinucigaş. Soldaţii americani au împuşcat mortal un fost general al lui Saddam Hussein şi pe soţia sa, acuzaţi de terorism.
Deşi nivelul violenţei a scăzut considerabil iar trupele americane se pregătesc de retragere, teroriştii sunt încă în măsură să comită atacuri devastatoare. Un terorist sinucigaş şi-a detonat maşina încărcată cu exploziv la un post de control al poliţiei, la est de Falluja, într-o regiune controlată, până nu de mult, de Al-Qaida.
Într-o altă zonă fierbinte, lângă Baqouba, opt oameni au fost omorâţi de indivizi necunoscuţi. Nu este clar dacă ucigaşii erau criminali de drept comun sau membri ai miliţiilor şiite încă prezente în regiune.
În nordul ţării, soldaţii americani au împuşcat mortal, în propria sa casă, un fost general din armata lui Saddam, arestat de două ori pentru terorism. Potrivit armatei americane, mai întâi a fost ucisă soţia generalului, care nu s-a supus ordinelor şi a încercat să scoată un pistol. Generalul a devenit, apoi, agresiv iar soldaţii au fost nevoiţi să-l ucidă şi pe el. În incident a fost rănită fiica de opt ani a celor doi.
Autorităţile au întărit măsurile de securitate în vederea alegerilor provinciale de la 31 ianuarie, un test pentru evoluţia Irakului spre democraţie. La sud-est de Bagdad, un candidat a fost arestat pentru răpire şi tentativă de viol, după ce a fost prins într-o maşină cu două adolescente luate cu forţa din casă. Potrivit poliţiei, cazul nu are conotaţii politice.
Antena 3

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close