Antena 3 CNN Externe Armata israelină, acuzată de uciderea unor civili palestinieni ce fluturau steaguri albe

Armata israelină, acuzată de uciderea unor civili palestinieni ce fluturau steaguri albe

Armata israelină, acuzată de uciderea unor civili palestinieni ce fluturau steaguri albe
13 Aug 2009   •   18:20

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) cere Israelului să investigheze uciderea "ilegală" a 11 civili care aveau steaguri albe în timpul operaţiunii din Gaza, desfăşurată la începutul acestui an, informează BBC.

Potrivit raportului organizaţiei, în timpul operaţiunilor din Gaza, de la începutul anului 2009, cinci femei şi patru copii au fost ucişi în cadrul a şapte astfel de incidente. Specialiştii de la Human Rights Watch au spus că există două variante care ar putea explica ceea ce s-a întâmplat: soldaţii nu au reuşit să-i apere pe civilii care aveau steagul alb, sau au tras intenţionat în ei.

Israelul investighează cinci incidente de acest fel, însă susţine că Hamas s-a folosit de civilii cu steaguri albe. Potrivit HRW, într-unul dintre aceste incidente, petrecut la est de Jabalya, soldaţii israelieni au tras în două femei şi trei copii. Trei dintre aceştia erau îmbrăcaţi cu lucruri de culoare albă.

Două fetiţe, de doi respectiv şapte ani au fost ucise, şi o alta, în vârstă acum de patru ani, a rămas paralizată de la brâu în jos. Cele cinci stăteau în faţa locuinţei după ce un soldat israelian le ordonase să o părăsească, potrivit HRW.

?Timp de nouă minute am fluturat steagurile şi ne uitam fix către ei (către soldaţi, n.r.). Şi, dintr-o dată au deschis focul, iar fetele au căzut ca secerate?, a declarat bunica fetiţelor citată de HRW.

?Toate dovezile pe care le deţinem indică faptul că forţele israeliene controlau zona în cauză, nu se duceau lupte acolo în acel moment, nu se ascundea niciun palestinian printre civilii respectivi şi nici nu-i foloseau ca scuturi umane?, se mai arată în raportul organizaţiei Human Rights Watch.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close