Antena 3 CNN Externe Assange: Obama nu a spus aproape nimic în discursul despre programele de supraveghere

Assange: Obama nu a spus aproape nimic în discursul despre programele de supraveghere

Assange: Obama nu a spus aproape nimic în discursul despre programele de supraveghere
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
18 Ian 2014   •   09:56
Preşedintele american Barack Obama "n-a spus aproape nimic", vineri, în discursul său pe tema programelor americane de supraveghere, a apreciat fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, citat de AFP, conform Mediafax.
"Este jenant pentru un şef de stat să vorbească în aşa mod timp de 45 de minute şi să nu spună aproape nimic", a declarat fondatorul WikiLeaks, pentru postul american de televiziune CNN.
"Singurul lucru pozitiv" este că "preşedintele (american) nu ar fi ţinut astăzi un discurs, dacă n-ar fi fost dezvăluirile lui Edward Snowden şi ale altor persoane care au lansat o alertă", a afirmat Assange, unul dintre susţinătorii lui Snowden.
"Din păcate, astăzi vedem foarte puţine reforme concrete. Ceea ce observăm este faptul că Obama dă vina pe unii senatori cu care vrea să-şi regleze conturile", a apreciat el.
Assange s-a refugiat din iunie 2012 în ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia, unde ar trebui să răspundă acuzaţiilor privind presupuse agresiuni sexuale, pe care el le neagă.  El se teme, de asemenea, că va fi extrădat în Statele Unite, furioase pe publicarea de către WikiLeaks a unor documente secrete obţinute de fostul militar Bradley Manning.
"Marea mea îngrijorarea (...) este că el (Obama) nu a spus nimic. Nu există restricţii pentru legile secrete. Tribunalul Fisa (însărcinat cu controlul programelor de supraveghere) este cunoscut ca fiind tribunalul cel mai secret din Statele Unite", a adăugat Assange.
Spionarea liderilor străini nu este un motiv "adăvărat de îngrijorare", a afirmat el, denunţând supravegherea a milioane de persoane în întreaga lume. 
Assange a menţionat că Snowden va comenta discursul lui Obama "la începutul săptămânii viitoare".
Barack Obama a afirmat, vineri, că se va asigura că agenţiile de spionaj vor utiliza informaţiile strict în scopuri de securitate naţională, subliniind că drepturile cetăţenilor americani vor fi respectate. "În problema colectării informaţiilor, agenţiile secrete americane vor utiliza datele strict pentru necesităţi în materie de securitate: pentru contrainformaţii, pentru combaterea terorismului, a proliferării nucleare, securitatea cibernetică, protejarea trupelor americane, combaterea infracţionalităţii transnaţionale, inclusiv a evaziunii fiscale", a subliniat Obama.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close