Antena 3 CNN Externe Atac dezlănțuit al Moscovei asupra Kievului. Rusia a "salutat" cu drone și rachete revenirea lui Zelenski din turneul european

Atac dezlănțuit al Moscovei asupra Kievului. Rusia a "salutat" cu drone și rachete revenirea lui Zelenski din turneul european

Capitala Ucrainei a fost atacată cu rachete și drone în noaptea de luni spre marți.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2023   •   09:23

Martorii vorbesc despre un atac susținut, iar autoritățile anunță că trei persoane au fost rănite.

Raidul aerian este al optulea efectuat în această lună de forțele ruse asupra capitalei ucrainene și a fost caracterizat drept "excepțional, prin densitatea sa" de către Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului.

El a spus că rușii au fost folosit "un număr maxim de rachete în cel mai scurt timp".

Citește și: Șeful NATO îi dă replica lui Zelenski, după ce acesta a cerut în iulie o decizie privind aderarea Ucrainei la alianța militară

"Potrivit informațiilor preliminare, marea majoritate a țintelor inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse", a menționat Serghei Popko.

Primarul Vitali Kliciko a declarat că unele resturi de rachete au căzut în cartierele centrale, inclusiv peste grădina zoologică a orașului.

Atacul a avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să-și încheie turneul european, în cadrul căruia a vizitat Italia, Germania, Franța și Marea Britanie.

Ucraina anunță că a distrus 18 rachete, inclusiv modelul supersonic Kinjal

Forțele aeriene ucrainene au interceptat 18 rachete lansate de Rusia asupra țării în cursul nopții.

Informația provine de la generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

"În data de 16 mai, în jurul orei 03:30, ocupanții ruși au atacat Ucraina dinspre nord, sud și est cu 18 tipuri diferite de rachete aeriene, maritime și terestre", a scris Zalujnîi, marți, pe Telegram

Potrivit generalului ucrainean, rușii au lansat următoarele rachete folosind avioane și nave militare maritime, dar și lansatoare amplasate la sol:

  • 6 rachete Kh-47M2 Kinjal, lansate de pe șase avioane MiG-31K
  • 9 rachete de croazieră Kalibr, lansate de pe navele din Marea Neagră
  • 3 rachete terestre de tipurile S-400 și Iskander-M

Generalul a mai precizat că forțele ucrainene au distrus, de asemenea, mai multe drone lansate de Rusia în cursul nopții.

"Inamicul a atacat cu drone Shahed-136/131 și a efectuat recunoaștere aeriană cu trei drone de nivel operațional și tactic. Toate au fost distruse", a afirmat Valeri Zalujnîi.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close