Antena 3 CNN Externe Atacul gripei: Vezi cum invadează virusul corpul omenesc (VIDEO)

Atacul gripei: Vezi cum invadează virusul corpul omenesc (VIDEO)

Atacul gripei: Vezi cum invadează virusul corpul omenesc (VIDEO)
02 Noi 2009   •   18:13

În această perioadă a anului, este ştiut faptul că numărul de îmbolnăviri cu gripă este mult mai mare decât în alte anotimpuri. Pe lângă gripa sezonieră, însă, în România a început să circule tot mai rapid şi binecunoscutul deja virus AH1N1 (cunoscut şi ca virusul gripei porcine).

Pentru a se evita contractarea acestui nou tip de gripă, oamenii sunt sfătuiţi să urmeze câteva indicaţii, majoritatea fiind, însă, aplicabile în toate cazurile de gripă. Pe lângă evitarea aglomeraţiilor - lucru destul de greu de realizat - şi spălarea mâinilor cu apă şi săpun - acţiune ce trebuie realizată, oricum, cât mai des -, medicii recomandă şi acoperirea nasului şi a gurii cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului.

În general, strănutul părăseşte cavitatea bucală cu o viteză de aproximativ 960 km/h. Astfel, persoana care se află în imediata apropiere a celei purtătoare de virus se poate îmbolnăvi la rândul ei foarte uşor.

O demonstraţie a acestui proces a fost creată recent de către o echipă de cercetători, în colaborare cu o firmă care se ocupă de realizarea de animaţii ştiinţifice, denumită XVIVO. Filmuleţul prezintă traseul virusului gripal de la momentul eliberării lui din organismul purtător, până la invadarea celui sănătos.

David Bolinsky, împreună cu echipa sa de la XVIVO, a creat această animaţie pentru compania de cercetări Zirus, iar filmuleţul, însoţit de explicaţii amănunţite, a fost postat pe site-ul npr.org.

Procesul nu pare a fi unul foarte "complicat". Totul începe cu eliberarea viruşilor prin strănut. Este de ajuns ca doar unul dintre aceştia să "aterizeze" pe celulele organismului sănătos pentru ca celulele contaminate să multiplice apoi numărul acestora de milioane de ori.

Bolinsky precizează faptul că ceea ce se observă în clipul respectiv se petrece mult mai rapid în realitate, astfel că ceea ce vedem este doar o versiune foarte înceată a activităţii celulelor.

CUM INVADEAZĂ VIRUSUL GRIPAL CORPUL OMENESC


Antena3.ro


×
Subiecte în articol: virus gripa organism
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close