Antena 3 CNN Externe Austria ar putea organiza un referendum privind aderarea Turciei la UE

Austria ar putea organiza un referendum privind aderarea Turciei la UE

Austria ar putea organiza un referendum privind aderarea Turciei la UE
25 Aug 2008   •   20:32

Ankara va avea de trecut, se pare, un nou obstacol pentru a deveni membru al Uniunii Europene, în contextul în care Austria a anunţat că intenţionează să supună unui referendum aderarea Turciei la UE, relatează, luni, EurActiv."Partidele coaliţiei de guvernare au convenit să meargă pe un referendum dacă negocierile de aderare ale Turciei se încheie cu o decizie de pregătire a unui Tratat de aderare", a declarat şeful diplomaţiei de la Viena, Ursula Plassnik, într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ea a justificat această decizie a partidelor austriece prin faptul că "aderarea Turciei va da o nouă dimensiune integrării europene".

Dacă Austria chiar va organiza un referendum pe tema aderării Turciei la UE, sunt şanse foarte mari ca cetăţenii săi să voteze împotrivă; de altfel, sondaje de opinie repetate relevă faptul că austriecii sunt europenii care se opun cel mai mult aderării Turciei, procentul celor împotrivă ajungând şi până la 80%.

În orice caz, este puţin probabil ca negocierile de aderare ale Turciei cu UE să se încheie în 2014, iar la acea dată Austria va avea un nou guvern, care nu se ştie dacă va menţine acordul la care au ajuns recent partidele aflate în prezent la putere. Actualul executiv îşi va încheia probabil mandatul în luna septembrie a acestui an, în urma alegerilor convocate anticipat datorită neînţelegerilor între social-democraţi şi conservatori privind reformarea sistemului de sănătate şi a declaraţiilor cancelarului Alfred Gusenbauer referitoare la organizarea de referendumuri privind viitoarele tratate UE.

Europarlamentarul liberal britanic Adrew Duff, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare mixte UE-Turcia, a recomandat să nu se acorde prea mare importanţă propunerii Austriei de organizare a unui referendum vizând aderarea Turciei, apreciind că astfel de declaraţii "ţin de campania electorală".

Totuşi, atitudini similare Austriei nu sunt singulare în UE. Nici cei doi "grei" ai Uniunii, Germania şi Franţa, nu sunt foarte entuziasmaţi de perspectiva primirii Turciei ca membru cu drepturi depline în UE, liderii lor militând mai degrabă pentru încheierea unui 'parteneriat privilegiat' între UE şi Ankara.

Agerpres

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close