Antena 3 CNN Externe Austria ar putea să se retragă din CERN

Austria ar putea să se retragă din CERN

Austria ar putea să se retragă din CERN
Sursa foto: CERN
09 Mai 2009   •   19:15

Austria plănuieşte să se retragă din Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN), deoarece partea sa de contribuţie la cheltuielile ridicate ale Laboratorului sunt greu de suportat din bugetul destinat cercetării internaţionale. CERN a creat cel mai mare dispozitiv din lume, Large Hadron Collider, un accelerator de particule uriaş al cărui scop este acela de a condiţii similare cu prima fracţiune de secundă după Big Bang.

Dispozitivul cântăreşte 12.000 de tone, este desfăşurat într-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, având ca principal component, pe lângă alte 14 părţi, un uriaş magnet de 2.000 de tone, 16 metri înălţime, 17 metri lăţime şi 13 metri lungime. Construcţia LHC a costat nouă miliarde de dolari, dar experimentul a trebuit să fie întrerupt în luna septembrie, din cauza unor probleme tehnice.

Austria este membru al CERN din 1959, dar intenţionează să se retragă deoarece proiectele dezvoltate de Laborator înghit aproximativ 70% din fondurile destinate cercetării internaţionale, a declarat ministrul Ştiinţei, Johannes Hahn. 2,2% din bugetul CERN este asigurat în prezent de Austria.

În cazul în care decizia Austriei este definitivă, ar fi prima retragere a unui stat din CERN, după cea a Spaniei din 1969. Spania a redevenit membru al CERN în 1983.

Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close