Antena 3 CNN Externe Avertismentul experților: Statul Islamic va fi învins curând, dar nu va dispărea

Avertismentul experților: Statul Islamic va fi învins curând, dar nu va dispărea

Avertismentul experților: Statul Islamic va fi învins curând, dar nu va dispărea
Sursa foto: Foto: Twiter
06 Sep 2017   •   11:44

Apropiata înfrângere militară a grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi în Siria este luată în calcul de toate oficialităţile şi experţii, dar aceştia avertizează la unison că gruparea nu va dispărea, ci se va adapta pentru a-şi continua lupta.

"Victoria militară extrem de dificilă în Irak nu este însoţită de o viziune politică post-Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) în termeni de reintegrare a populaţiei arabe şi sunnite în jocul politic din Irak", a declarat pentru France Presse cercetătorul Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po din Paris. "Perspectivele sunt şi mai grave în Siria", adaugă el, unde miliţiile kurde şi armata lui Bashar al-Assad vizează să cucerească Raqqa şi, respectiv, Deir Ez Zor.

Această lipsă de strategie pe termen lung lasă Daesh un spaţiu important de a se reconstitui într-un viitor apropiat, în timp ce continuă să anime pe plan internaţional reţele de simpatizanţi şi militanţi, inspiraţi de violenţa extremă a acestei lupte.

"Responsabili internaţionali trebuie să se pregătească pentru două ameninţări viitoare", anticipează ei. "Evoluţia ISIS post-califat şi grupările care îi vor succede şi care ar putea să facă să planeze ameninţări potenţial şi mai grave la adresa securităţii regionale şi internaţionale".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ISIS statul islamic experti
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close