Antena 3 CNN Externe Barack Obama: Anunţ oficial că misiunea americană în Irak s-a încheiat (VIDEO)

Barack Obama: Anunţ oficial că misiunea americană în Irak s-a încheiat (VIDEO)

Barack Obama: Anunţ oficial că misiunea americană în Irak s-a încheiat (VIDEO)
Sursa foto: Foto: blogs.chron.com
01 Sep 2010   •   11:00

Preşedintele Barack Obama a anunţat, în mod solemn, cu câteva ore în urmă, încheierea misiunii de luptă a armatei americane în Irak. Într-un discurs transmis, în direct de la Casa Albă, Obama a spus că este timpul ca Statele Unite să "întoarcă pagina" războiului din Irak şi să se concentreze asupra redresării economiei.

?În această seară, anunţ oficial că misiunea americană de luptă în Irak a luat sfârşit. Operaţiunea "Libertate pentru Irak" s-a încheiat. Irakienii au acum, principala răspundere pentru securitatea ţării lor? a spus Obama.

Preşedintele a amintit că retragerea din Irak a fost unul dintre angajamentele sale din campania prezidenţială. El a subliniat că Statele Unite au plătit "un preţ enorm" în Irak, prin cei peste 4.400 de militari care şi-au pierdut viaţa de la intervenţia ordonată, în martie 2003, de George Bush.

Chiar dacă Irakul continuă să sufere din cauza atacurilor teroriste, incidentele de securitate se află aproape de cel mai scăzut nivel de la începutul războiului, iar forţele irakiene s-au angajat în luptă cu reţeaua al-Qaida.

Preşedintele nu a dorit ca discursul să sune ca o proclamaţie de victorie. El a adăugat că Statele Unite vor rămâne angajate în conflictul din Afganistan, unde efectivul trupelor americane s-a triplat de la începutul mandatului său. Înaintea discursului, Obama a ţinut să-i felicite personal pe soldaţi, la o bază militară din Texas. ?Ţara vă apreciază, eu vă apreciez şi nimic nu mă face mai mândru de funcţia mea decât faptul că sunt comandantul vostru suprem?, a precizat liderul SUA.

Faţă de un efectiv de 170.000, în momentul de vârf al războiului, în Irak au mai rămas 50.000 de soldaţi americani, cu misiuni de instrucţie şi sprijin. Şi ei urmează să se retragă până la sfârşitul anului viitor.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: Barack Obama Irak misiune soldati discurs
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close