Antena 3 CNN Externe Barack Obama îndreaptă SUA spre independenţa de petrol

Barack Obama îndreaptă SUA spre independenţa de petrol

Barack Obama îndreaptă SUA spre independenţa de petrol
Sursa foto: barack obama
27 Ian 2009   •   05:46

Preşedintele SUA, Barack Obama, a promis că SUA vor conduce lumea în domeniul schimbării climaterice şi va face din energia ecologică o prioritate.
În cadrul unui discurs de zece minute, Obama a devenit primul preşedinte american care pune energia verde în topul agendei sale.
?Vom arăta clar lumii că America este gata să conducă. Să protejeze clima noastră şi securitatea noastră colectivă, trebuie să organizăm o coaliţie cu adevărat globală?, a declarat Obama înainte de a semna trei acte privind mediul.
Preşedintele a avertizat că dependenţa Americii de petrol ?susţine dictatori, plăteşte pentru proliferarea nucleară şi finanţează ambele părţi din lupta noastră contra terorismului?. El consideră că dacă problema schimbării climaterice nu este abordată, ?ar putea rezulta conflicte violente, furtuni puternice, catastrofe inevitabile sau micşorarea liniilor de coastă?.
Obama a cerut departamentului Transportului să pună în aplicare o lege din 2007 ce cere îmbunătăţirea performanţelor de consum la maşini până în 2011. De asemenea, el a mai cerut revizuirea unui act ce împiedică California şi alte 13 state în a impune standarde de emisii şi mai stricte pentru maşini.
Producătorii de maşini au făcut lobby împotriva unor asemenea măsuri, pretinzând că i-ar forţa să producă două seturi de autovehicule sau să limiteze vânzările când companii precum GM sau Chrysler deja au nevoie de finanţare puternică de la stat.
Arnold Schwarzenegger, guverantorul Californiei, a reacţionat cu bucurie la decizia Casei Albe. ?Cu acest anunţ este clar că statul California şi mediul au un aliat puternic la Casa Albă?.
Iar Mary Nichols, oficialul de mediu al Californiei, estima că peste jumătate din noile maşini vândute în SUA vor fi afectate de noile reglementări impuse în acest mic grup de state-cheie.
Obama a mai cerut Congresului să adopte planul economic de 825 miliarde de dolari, care include 90 de miliarde pentru cheltuieli pe energia verde. El a declarat că aceasta va crea 460.000 de locuri de muncă verzi în următorii trei ani. De asemenea, a subliniat că va vrea să dubleze capacitatea de enegrgie din resurse regenerabile şi să facă 75% din clădire guvernamentale mai eficiente energetic.
Obiective CO2
Obama - 2020 - reducerea gazelor cu efect de seră la nivelul anului 1990, iar până în 2050, reducerea cu 80%
UE - 2020 - reducerea emisiilor cu 20% sub nivelul anului 1990

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: schimbarea climatica energie verde
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close