Antena 3 CNN Externe Barack Obama la prima sa vizită într-o fostă ţară comunistă

Barack Obama la prima sa vizită într-o fostă ţară comunistă

Barack Obama la prima sa vizită într-o fostă ţară comunistă
Sursa foto: Barack Obama
05 Apr 2009   •   12:04

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a ajuns încă de sâmbătă la Praga. Înaintea summitului UE - SUA, el a rostit un important discurs pe tema luptei împotriva înarmării nucleare. Cu această ocazie, preşedintele american a declarat că Statele Unite vor face primii paşi spre dezarmarea nucleară, reducând arsenalul nuclear propriu, pentru ca exemplul să fie urmat şi de către partenerii strategici. De asemenea Obama a menţionat că SUA va semna un nou acord strategic cu Rusia anul acesta. În capitala Cehiei, preşedintele american a fost întâmpinat cu mult interes dar şi cu unele proteste.



Barack Obama se află într-o fostă ţară comunistă europeană pentru prima dată de când este preşedinte. Pentru cehi, vizita lui Obama este punctul culminant al semestrului de preşedinţie a Uniunii Europene. Ei aşteaptă clarificări în privinţa relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi mai ales a proiectului de scut anti-rachetă european, lansat de Administraţia Bush şi puternic criticat la Moscova. În cadrul proiectului, un radar de mare putere ar urma să fie instalat în Cehia, dar mulţi localnici se opun.

Criza economică a fost cel mai important subiect de pe agenda summitului UE ? SUA. Liderii prezenţi la întrunire sunt gata să continue seria măsurilor de luptă împotriva recesiunii. De asemenea, Statele Unite şi Uniunea Europeană cer un răspuns hotărât din partea Naţiunilor Unite după lansarea unei rachete de către Coreea de Nord. Consiliul de Securitate al ONU se va întruni de urgenţă în seara aceasta, la ora 22.00, ora României.

Barack Obama aşteaptă rezultatele miilor de miliarde de dolari care vor fi aruncate, în curând, în lupta cu recesiunea. ?Dacă nu vom vedea rezultate concrete ca urmare a deciziilor luate la G20, ne-am angajat că vom lua noi măsuri pentru a crea locuri de muncă şi un standar decent de viaţă pentru toţi oamenii?, a spus el.

După ce Obama a anunţat că nu renunţă la aproiectul scutului american antirachetă în Europa de Est, liderii europeni au subliniat, şi ei, pericolul reprezentat de Iran şi Corea de Nord. Lansarea unei rachete de către Coreea de Nord a provocat nelinişte în comunitate internaţională. Deşi Phenianul susţine că a încercat să plaseze un satelit pe orbită, liderii lumii bănuiesc că a fost vorba, de fapt, despre testarea unei racehte cu rază lungă de acţiune, Taepodong-2.

Antena 3

×
Parteneri
Mugur Isărescu, BNR: "Previzionăm că preţul ţiţeiului nu se va linişti"
x close