Antena 3 CNN Externe Belarus anunță că invită SUA și Uniunea Europeană să investigheze deturnarea avionului cu Roman Protasevici la bord

Belarus anunță că invită SUA și Uniunea Europeană să investigheze deturnarea avionului cu Roman Protasevici la bord

Autoritățile din Belarus au anunțat, marți, că invită reprezentați ai aviației din SUA și din Uniunea Europeană precum și ai aviației civile internaționale să investigheze aterizarea urgentă operată duminică la Minsk de o cursă Ryanair la bordul căreia se afla jurnalistul și opozantul Roman Protasevici

Belarus anunță că invită SUA și Uniunea Europeană să investigheze deturnarea avionului cu Roman Protasevici la bord
de Adrian Iclozan    |    25 Mai 2021   •   14:09

Potrivit agențiilor internaționale de presă, Ministerul Transporturilor din Belarus a precizat într-o declarație că reprezentații instituțiilor aviatice străine sunt invitați pentru "o analiză ulterioară a împrejurărilor" incidentului de duminică.

Cursa Atena - Vilnius a fost deviată de la cursul normal și a aterizat la Minsk sub supravegherea unui avion militar belarus, care a decolat la ordinul direct al președintelui Aleksandr Lukașenko (foto, dreapta).

Protasevici și prietena sa au fost arestați pe aeroport.

Invitația adresată de regimul lui Lukașenko reprezentanților statelor occidentale și ai aviației internaționale vine după ce liderii vestici au condamnat dur decizia autorităților din Belarus de a forța avionul să aterizeze și au cerut eliberarea opozantului.

Uniunea Europeană a interzis aparatelor din Belarus să utilizeze spațiul aerian și aeroporturile statelor din blocul comunitar.

De asemenea, UE a anunțat noi sancțiuni la adresa Republicii Belarus.

Între timp, o înregistrare video difuzată de autoritățile belaruse a scandalizat comunitatea internațională și a întărit apelurile la sancțiuni concertate mai dure la adresa regimului Lukașenko.

Înregistrarea de aproximativ jumătate de minut îl arată pe Roman Protasevici, după toate aparențele bătut (foto, stânga), cu nasul spart și pudrat pentru a i se masca leziunile, în timp ce spune că este "tratat corect" și că își recunoaște vina de a fi organizat protestele masive anti-regim de anul trecut.

×
Subiecte în articol: Belarus ancheta avion Roman Protasevici
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close