Antena 3 CNN Be EU Deciziile Consiliului European, după evenimentele din Minsk: aeronavalele din Belarus, interzise pe aeroporturile din UE

Deciziile Consiliului European, după evenimentele din Minsk: aeronavalele din Belarus, interzise pe aeroporturile din UE

Consiliul European s-a întâlnit luni seara, când au fost discutate o serie de sancțiuni și măsuri aplicate în cazul Republcii Belarus, după evenimentele de duminică, de la Minsk.

Deciziile Consiliului European, după evenimentele din Minsk: aeronavalele din Belarus, interzise pe aeroporturile din UE
Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    24 Mai 2021   •   23:17

"Consiliul European condamnă deturnarea aeronavei Ryanair la Minsk, Belarus, în data de 23 mai 2021. Astfel, a fost pusă în pericol siguranța aviatică, dar și reținerea de către autorități a jurnalistului Roman Protasevici și Sofia Sapega.

În acest context, Consiliul European a decis:

  • Se solicită eliberarea imediat a lui Roman Protasevici și Sofia Sapega, iar libertatea lor de mișcare să fie garantată
  • Se solicită investigarea de urgență a evenimentului de către Organizațoia de Aviație Civilă
  • Evitarea traficului peste Belarus
  • Se cere interzicerea zborurilor belaruse în spațiul aerian al Uniunii Europene și interzicerea aeronavelor pe aeroporturile UE ", se menționează în decizia Consiliului European.

Decizia a fost publicată și pe contul de Twitter al purtătorului de cuvânt al Consiliului European, Barend Leyts.

Adina Vălean: "Demersurile în cazul Belarusului se vor dovedi dificile"

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat la Sinteza Zilei, că demersurile politice pe care Uniunea Europeană le va face în cazul Belarusului se vor dovedi dificile, însă deciziile de ultimă oră luate de Consiliul European vor da mână liberă pentru luare unor măsuri în consecință.

"Experiența ne arată că avem în fața noastră demersuri politice destul de serioase și nu cred că lucrurilie sunt foarte simple în această privință. Pe de altă parte, mă bucură foarte mult deciziile Consiliului European pentru că practic ne dă mână liberă să acționăm așa cum ne-am dorit de la început pe linia Aviației Civile.

În ceea ce privește convocarea Consiliului Organizației Internaționale a Aviației Civile abia dimineață am reușit să facem cererea formală a consiliului care va avea loc probabil săptămâna aceasta astfel încât vom avea măsuri agreate de către forul internațional al Aviației Civile în fața acestui incident.

De asemenea, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a dat chiar de aseară un sfat ca spațiul aerian al Belarusului să nu fie survolat de către companiile europene, iar în cursul zilei deja un număr semnificativ s-au conformat. Acum am trecut practic la nivelul superior, acela în care putem lua această decizie de a da un buletin de informare care practic interzice companiilor europene să survoleze", a spus Adina Vălean, la Sinteza Zilei.

Jurnalistul Roman Protasievich, deținut la Minsk

Jurnalistu Roman Protasievich apare într-un video postat pe Twitter în care face mărturisiri din centrul de detenție. Acesta are vânătăi pe față, dar spune că este „tratat bine” de forțele de ordine.

„Bună ziua, numele meu este Roman Protasievich. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk.

Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe.

Atitudinea forțelor de ordine față de mine este corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”, spune Roman Protasievich.

Jurnalist şi activist, Roman Protasievich a creat Nexta, o platformă cu 1.7 milioane de urmăritori. El a părăsit Belarus în 2019, după criticile la adresa guvernului lui Alexander Lukaşenko. Protasievich a fost deţinut la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.

Pentru cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protasievich era necunoscut până duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu a lui Navalnîi, iar liderii mai multor state îi cer eliberarea.

La 26 de ani, Roman Protasievich a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat.

Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

×
Subiecte în articol: Consiliul European Minsk aeronave Belarus
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close