Antena 3 CNN Externe Povestea lui Ben Slater, britanicul care încearcă să scoată din Afganistan, peste granița terestră, 400 de civili, inclusiv 50 de femei

Povestea lui Ben Slater, britanicul care încearcă să scoată din Afganistan, peste granița terestră, 400 de civili, inclusiv 50 de femei

Un fost soldat britanic este gata să fugă din Afganistan. Nu singur, ci însoțit de sute de afgani, inclusiv colaboratorii săi apropiați, iar planul presupune tranzitarea regiunilor controlate de talibani.

Povestea lui Ben Slater, britanicul care încearcă să scoată din Afganistan, peste granița terestră, 400 de civili, inclusiv 50 de femei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    31 Aug 2021   •   16:51

Ben Slater a luat această decizie radicală după ce guvernul britanic nu i-a acordat vizele necesare pentru a beneficia de evacuarea pe calea aerului, relatează The Telegraph.

Slater (foto interior), 37 de ani, a lucrat ca bodyguard pentru diplomații britanici în străinătate. El a declarat publicației britanice că se simte "foarte dezamăgit" de guvernul britanic.

Ultimii britanici care au părăsit Kabul, sâmbătă noaptea, au fost militari și membri ai personalului diplomatic. Numărul celor evacuați de guvernul de la Londra de la căderea capitalei afgane în data de 15 august se ridică la mii de persoane.

O călătorie lungă cu final incert

Slater însuși a ajutat la evacuare a zeci de persoane. El a solicitat responsabililor britanici să organizeze evacuarea sa și a personalului din Nomad Concepts Group însă nu a primit vizele corespunzătoare.

Pus în fața faptului împlinit, fostul militar a conceput propriul plan de evacuare din Afganistan, pe cale terestră.

El vrea să scoată din țară 400 de cetățeni afgani, inclusiv membrii săi de personal, 50 la număr, majoritatea femei.

Slater știe că va fi o călătorie lungă.

"Sper că la celălalt capăt, FCDO (oficialii din ministerul de externe britanic, n.r.) au rezolvat cu vizele noastre sau, măcar, au vorbit cu ministerele de externe din țara noastră de destinație să permită accesul personalului nostru format din afgani vulnerabili", a declarat el.

Ministrul britanic a găsit soluția: îi face răspunzători pe talibani

Ministrul britanic de externe Dominic Raab, criticat masiv în presa britanică pentru că a preferat să nu-și întrerupă vacanța în timp ce talibanii intrau în Kabul, a spus că tentativa civililor de a părăsi Afganistanul prin trecerea graniței terestre este o adevărată "provocare".

The Telegraph menționează că ministrul britanic nu a putut să indice un număr final al afganilor pe care Regatul Unit n-a reușit să-i scoată din țară după preluarea marilor orașe de către talibani.

În ceea ce privește numărul britanicilor aflați încă în Afganistan, Raab spune că e vorba de câteva sute de persoane.

Raab a declarat la Sky News că îi face pe talibani răspunzători de respectarea "asigurărilor explicite" că vor permite trecerea în siguranță, nu doar pentru cetățenii britanici, ci și pentru afgani, în special persoanele vulnerabile, care doresc să părăsească țara.

Foto principală:  Talibani la Torkham, punct de trecere a frontierei cu Pakistanul, august 2021

×
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close