Antena 3 CNN Externe Berea "NATO" i-a înnebunit pe finlandezi. "Gust de siguranță cu aromă de libertate" | Rusia taie sâmbătă gazul în Finlanda

Berea "NATO" i-a înnebunit pe finlandezi. "Gust de siguranță cu aromă de libertate" | Rusia taie sâmbătă gazul în Finlanda

O fabrică de bere din Finlanda se luptă să facă față cererii uriașe, după ce a avut inspirația să scoată pe piață un nou sortiment, ce marchează decizia țării de a adera la alianța militară NATO după 75 de ani de neutralitate.

Berea "NATO" i-a înnebunit pe finlandezi. "Gust de siguranță cu aromă de libertate" | Rusia taie sâmbătă gazul în Finlanda
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    20 Mai 2022   •   15:22

Fabrica de bere are sediul în Savonlinna, la 50 km de granița cu Rusia, într-o clădire din cărămidă roșie.

Clădirea a fost construită pe când Finlanda făcea parte încă din Imperiul Rus, în 1909, notează BBC.

Proprietarul fabricii, Petteri Vanttinen, a declarat pentru AFP că vânzările de bere "NATO" au explodat, după ce parlamentul finlandez a aprobat aderarea țării la Alianță și după ce guvernul a depus oficial cererea în acest sens.

"Cei mai mulți finlandezi cred că (aderarea la NATO) este un lucru bun", spune Vanttinen.

"În mod normal, vindem în jur de o sută de doze de bere pe zi. Acum, am ajuns la peste două mii. Suntem o fabrică mică și depunem toate eforturile, nu cred că vom putea face față cererii", a continuat el, indicând că, în opinia sa, noul sortiment de bere are "gust de siguranță cu aromă de libertate".

Finlanda și Suedia și-au depus miercuri cererile de aderare la NATO iar președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul suedez Magdalena Andersson au fost primiți, joi, la Casa Albă de președintele american Joe Biden.

Rușii taie sâmbătă gazele în Finlanda

La Moscova, decizia a fost luată în privința livrărilor de gaz pentru Finlanda.

Gasum, cea mai importantă companie de profil din țară, a anunțat, vineri, că livrările rusești de gaz vor fi întrerupte sâmbătă, la ora locală 7 a.m.

Gasum a precizat anterior că nu va adera la schema de plată în ruble propusă de Gazprom.

Începând de sâmbătă, compania finlandeză va furniza clienților săi gaze naturale din alte surse, conform celor menționate într-un comunicat de presă.

"E foarte regretabil că livrările de gaze naturale derulate în baza contractului de furnizare vor fi oprite", a spus directorul general al Gasum, Mika Wiljanen.

Wiljanen a menționat că societatea pe care o conduce "s-a pregătit pentru această situație și că, dacă nu vor exista întreruperi în rețeaua de transport al gazelor", Gasum va fi în măsură să onoreze cererile clienților în următoarele luni.

Vicepreședintele Gasum, Olga Vaisanen, a declarat vineri pentru CNN că Finlanda primește gaze și prin Estonia, prin gazoductul Balticconnector, dar a adăugat că sezonul de iarnă va fi problematic.

×
Subiecte în articol: bere NATO Finlanda Petteri Vanttinen
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close