Antena 3 CNN Externe Cu cât a crescut averea lui Bill Gates de când a început pandemia

Cu cât a crescut averea lui Bill Gates de când a început pandemia

Pandemia i-a făcut și mai bogați pe cei mai bogați oameni din lume și a crescut numărul celor care se zbat în sărăcie, relatează BBC, citând datele organizației Oxfam.

Cu cât a crescut averea lui Bill Gates de când a început pandemia
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Ian 2022   •   17:59

Oxfam, instituție non-profit fondată în Marea Britanie în secolul trecut, are în prezent sediul la Nairobi, în Kenya, și își propune să combată inegalitățile alimentate de sărăcie.

Organizația își publică, de obicei, raportul anual asupra inegalității globale la începutul Forumului Economic Global de la Davos, care îi reunește în localitatea elvețiană pe cei mai bogați și mai influenți oameni din lume.

Numele celor mai bogați oameni din lume, între care Elon Musk, Mark Zuckerberg și Bill Gates, sunt bine evidențiate în raportul Oxfam.

Din cauza pandemiei, bogații lumii nu se mai văd față în față la Davos

Reuniunea din 2022, programată săptămâna aceasta, se va desfășura online pentru al doilea an la rând, din cauza coronavirusului.

"Ce se întâmplă anul acesta este dincolo de orice estimări. Aproape în fiecare zi apare un nou miliardar în pandemie, în timp ce 99% din populația globală o duce mai rău, din cauza carantinărilor, a reducerii comerțului și turismului internațional și, drept consecință, încă 160 de milioane de oameni sunt aruncați în sărăcie", declară Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam în Marea Britanie. 

"Ceva e foarte în neregulă cu sistemul nostru economic", adaugă el.

Potrivit informațiilor colectate de organizația sa, din martie 2020 și până la finele anului trecut, averea însumată a celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat.

Cei mai bogați 10 oameni din lume sunt, potrivit Forbes, Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault și familia, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Serghei Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer și Warren Buffet.

Averea însumată a acestora a crescut de la 700 de miliarde de dolari în martie 2020 la 1,5 trilioane (mii de miliarde) de dolari în noiembrie 2021.

Creșterea nu a fost uniformă.

Creșterea averilor miliardarilor, fără efectele introduse de pandemie, a fost de 70%

În timp ce averea lui Elon Musk a crescut cu peste 1.000%, averea lui Bill Gates a înregistrat o creștere mai modestă, de "doar" 30%.

BBC notează că averea celor mai bogați oameni din lume este deținută în mod uzual sub formă de acțiuni.

Acestea au scăzut abrupt în martie 2020, când pandemia s-a răspândit în toată lumea, ceea ce înseamnă că avansul ulterior s-a raportat la această bază mai scăzută.

Totuși, creșterea averilor celor mai bogați oameni rămâne una semnificativă și fără căderea din martie 2020.

Max Lawson, unul dintre autorii raportului Oxfam a declarat pentru BBC: "Dacă luăm averile miliardarilor la mijlocul lunii februarie 2020 (în loc de martie 2020, n.r.), estimările noastre indică o creștere a bogăției celor mai înstăriți 10 oameni cu aproximativ 70%, care reprezintă, totuși, o creștere-record, fără precedent".

Conform estimărilor Forbes, averea lui Bill Gates în 2022 se ridică la aproximativ 134 miliarde de dolari.

De asemenea, potrivit Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg, averea netă a celui mai bogat om de pe planetă, Elon Musk, este de 277 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: Bill Gates pandemie Oxfam
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close