Antena 3 CNN Externe Bill Gates vrea să sponsorizeze un proiect de oprire a uraganelor

Bill Gates vrea să sponsorizeze un proiect de oprire a uraganelor

Bill Gates vrea să sponsorizeze un proiect de oprire a uraganelor
Sursa foto: uragane
20 Iul 2009   •   08:24

Cel mai bogat om al planetei s-a alăturat luptei cu cea mai distructivă manifestare a planetei. Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, susţine inventatorii şi oamenii de ştiinţă care susţin că au găsit o tehnică pentru a diminua puterea uraganelor.

Gates a fost identiticat săptămâna trecută ca făcând parte dintr-un grup de experţi care au aplicat pentru obţinerea unui brevet pentru un sistem ce scade temperaturile oceanelor. Cu o flotă de barje echipate cu pompe, Gates şi echipa sa cred că un uragan poate fi încetinit prin răcirea apelor tropicale ce îi alimentează înaintarea.


Cercetătorii americani au recunoscut că teoretic sistemul poate funcţional, dar au notat că susţinătorii săi trebuie să demonstreze că poate fi realizat la scară ce ar putea avea efect.


?Este plauzibil? Da,? nota Frank Marks, director al centrului de cercetare al uraganelor de la Administraţia naţională pentru Oceane şi Atmosferă. Remarca însă că nu poate puncta dacă proiectul este realist.
Planul constră într-o linie de barje desfăşurate de-a lungul coastei americane, gata de a fi desfăşurate în calea urganaului. Fiecare barjă va avea o pereche de tuburi ce vor arunca apa mai caldă de la suprafaţă la adâncimi mai mari, în timp ce trage apa mai rece.

Uraganele iau în intensitate de la căldură eliberată de aerul cald, umed la suprafaţa oceanuelor.

Cercetătorul Kerry Emanuel, de la the Massachusetts Institute of Technology estima că un uragan poate fi oprit dacă oceanul este răcit cu 4.5 grade Celsius
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bill Gates
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close