Antena 3 CNN Externe Patru Biserici catolice, incendiate în Canada

Patru Biserici catolice, incendiate în Canada

Alte două biserici au fost incendiate sâmbătă în teritoriile comunităţilor indigene din vestul Canadei, aducând la patru numărul bisericilor arse de la descoperirea a o mie de morminte anonime în apropierea unor foste şcoli rezidenţiale pentru copii indigeni conduse de Biserica Catolică din Columbia Britanică.

Patru Biserici catolice, incendiate în Canada
Sursa foto: Captura Youtube
de Alexandra Ionescu    |    27 Iun 2021   •   09:02

Sâmbătă, în zorii zilei, Biserica Sf. Ann și Biserica Chopaka, ambele situate pe teritorii autohtone din Columbia Britanică, au fost incendiate la mai puțin de o ora interval, a indicat poliția federală.

"Ambele biserici au fost distruse", a precizat într-un comunicat sergentul Jason Bayda de la Poliția Regală Canadiană.

Aceste incendii au avut loc la două zile dupa anunțul descoperirii a peste 750 de morminte anonime pe locul unui fost internat administrat de Biserica Catolica din Marieval (vest).

Luna trecută, identificarea rămășițelor a 215 de copii pe terenul unei alte instituții de același fel a provocat o undă de șoc în Canada , ilustrând calvarul suferit de decenii de copii indigeni în școlile conduse de Biserica Catolică.

Autoritățile consideră că incendiile de sâmbătă sunt "suspecte și caută să verifice daca sunt legate de incendierea bisericilor din Penticton și Oliver la 21 iunie", a adăugat sergentul Bayda.

Bisericile Penticton și Oliver erau situate la aproximativ 40 km una de alta, erau construite din lemn şi aveau mai mult de un secol vechime.

Înregistrările camerelor de supraveghere au fost ridicate de poliţie. 

„Vă rugăm să nu vă apropiați de membrii triburilor pentru a vedea ce fac. Aceasta este o rană proaspătă care trebuie vindecată”, au cerut autorităţile presei. „Suntem convinși că cele două incendii au fost intenționate. Este posibil să fi fost folosit un accelerator de combustie lichidă. Nu avem încă dovezi”.

Sistemul şcolilor rezidenţiale din Canada, care a separat forţat copiii indigeni de familiile lor, a constituit un genocid cultural, conform concluziilor unei anchete din 2015, care a durat şase ani.

Raportul a documentat abuzuri fizice, violuri, malnutriţie şi alte atrocităţi suferite de mulţi din cei 150.000 de copii care au frecventat acest tip de şcoli, administrate, de obicei, de biserici creştine în perioada dintre 1840 şi anii 1990.

S-a constatat că un număr de peste 4.100 copii au murit în perioada frecventării acestor şcoli rezidenţiale.

Moartea celor 215 copii, îngropaţi pe terenul celei mai mari şcoli rezidenţiale din Canada, se pare că nu a fost inclusă în acest bilanţ şi nici nu a fost documentată până la această descoperire.

În 2008, guvernul canadian şi-a cerut scuze oficial pentru acest sistem de educaţie.

×
Subiecte în articol: Canada biserica incendiu copii
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close