Antena 3 CNN International News Rămăşiţele a 215 copii, găsite îngropate lângă o şcoală, în Canada

Rămăşiţele a 215 copii, găsite îngropate lângă o şcoală, în Canada

Rămăşiţele a 215 copii, unii cu vârsta de până în trei ani, au fost găsite pe locul unei foste şcoli rezidenţiale pentru copii indigeni, o descoperire pe care prim-ministrul canadian Justin Trudeau a descris-o vineri drept sfâşietoare.

Rămăşiţele a 215 copii, găsite îngropate lângă o şcoală, în Canada
Sursa foto: CNN
de Alexandra Ionescu    |    29 Mai 2021   •   10:02

Copiii erau elevi ai şcolii rezidenţiale indiene Kamloops din Columbia Britanică, care s-a închis în 1978, conform indigenilor Tk’emlúps te Secwepemc, care au spus că rămăşiţele au fost găsite cu ajutorul unui specialist în detectarea cu un radar care pătrunde în sol.

„Din câte știm, toți acești copii dispăruți sunt morți nedocumentate”, a spus într-o declaraţie şefa Tk'emlúps te Secwepemc, Rosanne Casimir.

„În acest moment, avem mai multe întrebări decât răspunsuri”, a adăugat Rosanne Casimir.

Cathy McLeod/Member of Parliament

"Asăzi, comunitatea noastră jelește, alături de cei care au suferit aceste pierderi îngrozitoare, alături de supraviețuitorii acestui îngrozitor sistem de educație, care cu siguranță au retrit traumele din trecu tla auzul acestor descoperiri. Nu există nimic mau dureros decât să  pierzi un copil. Inima mea se frânge azi, gândidndu-mă la toți acei părinți care nu și-au mai văzut copiii întorcându-se acasă, și caror anu li s-a oferit șansa de a afla ce s-a întâmplat cu ei”, a declara Cathy McLeod, Membră a Parlamentului.

„Ştirile de la fosta şcoală rezidenţială Kamloops îmi frâng inima. Este o amintire dureroasă a acelui capitol întunecat şi ruşinos din istoria ţării noastre. Mă gândesc la toţi cei afectaţi de această veste dureroasă. Suntem aici pentru voi”, a scris pe Twitter, vineri, premierul canadian Justin Trudeau.

Sistemul şcolilor rezidenţiale din Canada, care a separat forţat copiii indigeni de familiile lor, a constituit un genocid cultural, conform concluziilor unei anchete din 2015, care a durat şase ani.

Raportul a documentat abuzuri fizice, violuri, malnutriţie şi alte atrocităţi suferite de mulţi din cei 150.000 de copii care au frecventat acest tip de şcoli, administrate, de obicei, de biserici creştine în perioada dintre 1840 şi anii 1990.

S-a constatat că un număr de peste 4.100 copii au murit în perioada frecventării acestor şcoli rezidenţiale.

Moartea celor 215 copii, îngropaţi pe terenul celei mai mari şcoli rezidenţiale din Canada, se pare că nu a fost inclusă în acest bilanţ şi nici nu a fost documentată până la această descoperire.

În 2008, guvernul canadian şi-a cerut scuze oficial pentru acest sistem de educaţie.

×
Subiecte în articol: ramasite copii Canada
Parteneri
Documentul exclusiv care arată noua formulă de calcul a pensiilor
x close