Antena 3 CNN Externe Boris Johnson: Putin este un ”agresor plin de sânge”. Sancțiuni aspre pentru Rusia: Aeroflot interzisă în Marea Britanie

Boris Johnson: Putin este un ”agresor plin de sânge”. Sancțiuni aspre pentru Rusia: Aeroflot interzisă în Marea Britanie

Premierul Marii Britanii a avut un discurs extrem de dur cu privire la situația din Ucraina. Nu a ezitat în a-l numi pe Vladimir Putin un ”agresor plin de sânge”, în timp ce anunța sancțiuni aspre pentru Rusia. Compania aeriană a statului, Aeroflot, a fost interzisă în Marea Britanie.

Boris Johnson: Putin este un ”agresor plin de sânge”. Sancțiuni aspre pentru Rusia: Aeroflot interzisă în Marea Britanie
Sursa foto: Getty Images/ Leon Neal
de Cerasela Stafie    |    24 Feb 2022   •   19:30

”Putin va fi condamnat în ochii lumii și ai istoriei. El nu va putea niciodată să curețe sângele Ucrainei de pe mâini și, deși Marea Britanie și aliații noștri au încercat toate căile pentru diplomație până în final, sunt determinat să concluzionez că Putin a fost întotdeauna hotărât să-și atace vecinul, nu contează ce am făcut. Acum îl vedem așa cum este - un agresor pătat de sânge, care crede în cucerirea imperială,” a răbufnit prim-ministrul britanic, potrivit The Guardian.

Compania aeriană Aeroflot va fi interzisă din Marea Britanie, spune el, în timp ce vor exista ”controale stricte la export” pentru tehnologia vândută în Rusia.

El anunță că toate băncile majore din Rusia se vor confrunta cu înghețarea totală a activelor din Regatul Unit.

Prim-ministrul promite, de asemenea, săptămâna viitoare o legislație pentru a opri marile companii rusești să obțină finanțare/datorii pe piețele din Marea Britanie.

Regatul Unit va impune Rusiei ”cel mai mare” set de sancțiuni economice, inclusiv încetarea utilizării de către Rusia a sistemelor internaționale de plată Swift, înghețarea activelor tuturor băncilor ruse importante, limitarea numerarului deținut de cetățenii ruși în băncile din Marea Britanie și sancționarea a mai mult de 100 de persoane fizice și entități.

Boris Johnson i-a îndemnat pe liderii europeni să fie de acord cu excluderea Rusiei din sistemul major de plăți, într-un apel cu cancelarul german Olaf Scholz și într-o întâlnire a liderilor G7. 

Anunțând un pachet de sancțiuni despre care Johnson a promis că va ”împiedica” economia Rusiei, Marea Britanie a declarat că va spune că va fi adoptată marți o legislație pentru a interzice marilor companii rusești să obțină finanțare pe piețele britanice și pentru a împiedica Rusia să ridice datoria suverană pe piețele britanice.

Sancțiunile includ mai mulți oligarhi, care vor avea activele înghețate. Regatul Unit va îngheța activele tuturor băncilor majore din Rusia, inclusiv VTB, a doua cea mai mare bancă din țară, cu active în valoare totală de 154 de miliarde de lire sterline.

Sancțiunile individuale vor fi impuse peste 100 de persoane, entități și filiale, inclusiv Rostec, cea mai mare companie de apărare a țării, care angajează peste două milioane de oameni și exportă 10 miliarde de lire sterline în arme pe an, precum și alte patru companii de apărare.

Printre oligarhii care vor fi sancționați se numără fostul ginere al lui Putin, Kirill Shamalov, cel mai tânăr miliardar al Rusiei, Denis Bortnikov, președintele Consiliului de Administrație al VTB Bank, Yury Slyusar, director al United Aircraft Corporation.

Regatul Unit va suspenda și va interzice toate licențele de export cu dublă utilizare către Rusia, care acoperă articole care ar putea avea uz civil sau militar. De asemenea, va exista o legislație care să interzică o gamă largă de exporturi de înaltă tehnologie către Rusia, inclusiv semiconductoare, piese de avioane, cum ar fi motoarele cu reacție Rolls Royce și echipamente de rafinărie de petrol.

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close