Antena 3 CNN Externe Casa Albă: Putin se pregătește să facă o invazie la scară largă în 48 de ore

Casa Albă: Putin se pregătește să facă o invazie la scară largă în 48 de ore

SUA „avertizează Ucraina că va avea loc o invazie rusă la scară largă în 48 de ore”: noi rapoarte spun că atacul complet al lui Putin este iminent, deoarece Kremlinul promite un răspuns „dureros” la sancțiunile lui Biden, iar băncile și guvernul Kievului sunt lovite de un atac cibernetic masiv.

Casa Albă: Putin se pregătește să facă o invazie la scară largă în 48 de ore
Sursa foto: Getty Images/ Paula Bronstein
de Alexandra Ionescu    |    23 Feb 2022   •   22:45

Administrația președintelui Joe Biden a avertizat guvernul ucrainean că cele mai recente informații indică un atac la scară largă al Rusiei „iminent”, potrivit noilor rapoarte de miercuri.

Eu sper, și cu toții sperăm că ne înșelăm, dar fiecare indiciu pe care îl avem ne arată că este hotărât (n.r. Vladimir Putin) să atace Ucraina din nou, și de această dată cu ce ar putea fi o forță militară semnificativă. 

Credem că trupele sunt pregătite și pot ataca în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby într-o conferință de presă miercuri seara.

Pentagonul consideră că „forțe militare ruse suplimentare se deplasează în” regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina, a declarat miercuri secretarul de presă John Kirby, în timpul unui briefing de la Pentagon.

CNN a raportat mai devreme că trupele ruse s-au mutat în regiunea de est a Ucrainei pro-Moscova, pe care Rusia a recunoscut-o acum ca fiind „independentă”, potrivit prim-ministrului Letoniei, membru NATO, și a unor surse familiare cu serviciile de informații americane.

„Conform informațiilor pe care le dețin, Putin mută forțe și tancuri suplimentare în teritoriile ocupate Donbas”, a declarat miercuri prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš pentru CNN. „După orice definiție, aceasta este o trecere a unui teritoriu suveran într-o țară vecină.”

Kirby a spus că Pentagonul nu a putut confirma detaliile cu privire la numărul de trupe ruse care s-au mutat în aceste două regiuni „care sunt formațiunile, care sunt capabilitățile”, dar a spus că Pentagonul crede că trupele ruse se deplasează.

„Nu putem confirma cu o mare specificitate numerele și care sunt formațiunile, care sunt capabilitățile, dar cu siguranță credem că asta se întâmplă”, a spus Kirby.

Kirby a subliniat că, dacă președintele rus Vladimir Putin decide să invadeze pe deplin Ucraina, va fi un „război la alegere” și „nu va fi fără sânge”.

„Va fi suferință”, a adăugat Kirby. „Vor exista sacrificii. Și toate acestea vor fi doar din vina lui. Pentru că e alegerea lui.”

Kirby a spus că Rusia a continuat să nu dea nicio indicație că este dispusă să detensioneze conflictul, în schimb, Pentagonul a văzut „chiar opusul”.

„Din păcate, nu am văzut nicio indicație că el este dispus să detensioneze, să mute acele trupe înapoi acasă și, de fapt, să ajungă la un fel de soluție diplomatică serioasă, fiecare indiciu pe care îl vedem este exact opusul”, a spus Kirby.

Kirby a spus că dacă Putin alege războiul, el va face acest lucru cu „diplomația și opțiunile rămase pe masă”.

Un punct de îngrijorare este principalul oraș din nord-estul țării, Harkov, potrivit unui înalt oficial ucrainean și al unui oficial occidental familiarizat cu serviciile de informații. Ministrul de externe ucrainean a declarat marți că nu există planuri de evacuare a orașului.

Casa Albă i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că există informații care indică că Vladimir Putin se pregătește să efectueze o invazie la scară largă în următoarele 48 de ore, a informat Newsweek, potrivit Daily Mail.

„Președintele Ucrainei a fost avertizat că Rusia va începe foarte probabil o invazie în 48 de ore, pe baza informațiilor americane”, a declarat un oficial american pentru presa.

Între timp, Rusia a avertizat că va exista un răspuns „dureros” la sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi împotriva cercului apropiat al lui Putin, deoarece site-urile web și băncile guvernamentale ucrainene au fost oprite după un atac cibernetic masiv.

Nu este clar cine se află în spatele intruziunii cibernetice.

Consiliul de Securitate al Ucrainei a declarat miercuri starea de urgență la nivel național, deoarece Vladimir Putin s-a lăudat cu pregătirea pentru luptă a forțelor armate ale Rusiei, iar președintele Joe Biden a avertizat cu privire la o iminente invazie la scară largă a țării.

O nouă rundă de sancțiuni care a lovit în centrul cercului interior al lui Putin pare să nu funcționeze. Ministerul rus al Afacerilor Externe i-a numit parte din „încercările continue ale Washingtonului de a schimba cursul Rusiei” și a adăugat că presiunea nu se va dovedi a fi o descurajare.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială că sancțiunile vor primi un răspuns puternic, nu neapărat simetric, dar bine ajustat și dureros pentru partea americană”, a spus ministerul miercuri.

În timp ce Rusia și-a retras diplomații de la Kiev, Zelenski a cerut sancțiuni și mai dure și a avertizat că „viitorul securității europene este decis acum, aici, în Ucraina”.

Între timp, secretarul Consiliului, Oleksiy Danilov, a spus că Ucraina va introduce o perioadă de urgență de 30 de zile într-o intensificare a măsurilor de precauție, pe măsură ce trupele ruse și proviziile de sânge se îndreaptă către linia frontului în ceea ce oficialii americani au spus că sunt „planuri de război”.

De asemenea, parlamentarii ucraineni lucrează la o legislație care să permită cetățenilor săi să poarte arme de foc.

Liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei au cerut Rusiei ajutor pentru agresiunea armatei ucrainene, relatează Ifax, citând purtătorul de cuvânt al guvernului rus, Dmitri Peskov. Specialiștii susțin că aceste solicitări sunt probabil ultimul pretext pe care Rusia l-ar putea folosi pentru a lansa un atac complet asupra Ucrainei.

Președintele Biden a avertizat că este clar că liderul rus se pregătește de conflict după ce surse americane au observat că Rusia ducea provizii de sânge către granița sa cu Ucraina, spunând: „Nu aveți nevoie de sânge decât dacă intenționați să începeți un război”.

În semn că o soluție diplomatică pare puțin probabilă, secretarul de stat Antony Bliken a anulat un summit la nivel înalt cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, programat pentru joi.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, care și-a anulat și întâlnirea, a declarat că Putin nu mai acceptă independența Ucrainei conform dreptului internațional.

Miercuri devreme, Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a aprobat planurile de declarare a stării de urgență națională, cu măsuri care necesită verificarea intensificată a documentelor și a vehiculelor în toată țara. Declarația trebuie să fie aprobată oficial de parlament.

Acestea s-ar aplica în toate părțile Ucrainei, cu excepția celor două regiuni separatiste din est, susținute de Rusia, unde în 2014 a izbucnit o insurgență mortală care a provocat peste 14.000 de morți.

Danilov a spus că fiecare dintre regiunile Ucrainei va fi capabilă să aleagă ce măsuri speciale să aplice, „în funcție de cât de necesare ar fi acestea”.

În plus, Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut miercuri cetățenilor săi din Rusia să plece imediat. Ministerul a recomandat, de asemenea, ca ucrainenii să nu călătorească în Rusia și a avertizat că guvernul ar putea să nu fie în măsură să-i ajute pe niciunul dintre cetățenii săi din Rusia.

Între timp, Rusia a început să retragă personal de la posturile sale diplomatice din Ucraina, a informat agenția de știri de stat Tass. Până miercuri după-amiază, steagul Rusiei nu mai flutura deasupra ambasadei de la Kiev, potrivit unui fotograf de la Associated Press.

Biden a spus că două instituții financiare ruse, VTB și banca militară a Rusiei, vor fi sancționate. El a mai spus că datoria suverană a Rusiei va fi sancționată, astfel încât Rusia „nu mai poate strânge bani din Occident și nu poate tranzacționa noua sa datorie pe piețele noastre sau pe piețele europene”.

Administrația a numit și cinci persoane vizate, inclusiv Alex Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei; adjunctul șefului de cabinet al lui Putin, Serghei Keriyenko; și Petr Fradkov, CEO-ul Rusiei Promsvyazbank, cea mai mare bancă militară a țării.

Casa Albă a avertizat că mai multe persoane ar putea fi vizate, un oficial înalt al administrației spunând: „Nici o instituție financiară rusă nu este în siguranță dacă această invazie continuă”.

Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale, Jen Psaki, a declarat că rubla s-a devalorizat, oligarhii au pierdut deja 32 miliarde de dolari, iar situația va fi și mai ingrată.

”Pușculițele Kremlinului nu vor mai face tranzacții și nicio instituție financiară nu este în siguranță, iar acestea sunt faptele, indiferent de ce transmite Kremlinul”, a mai declarat Psaki.

Aliații transatlantici se aliniază în spatele sancțiunilor impuse Rusiei

Germania a făcut prima mare mișcare, luând măsuri pentru a opri certificarea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia.

Marea Britanie a anunțat, de asemenea, sancțiuni împotriva a trei miliardari cu legături strânse cu Putin și a cinci creditori mici, inclusiv Promsvyazbank.

Australia, Canada și Japonia au anunțat, de asemenea, sancțiuni. Australia va impune interdicții de călătorie și sancțiuni financiare pentru opt membri ai Consiliului Național de Securitate al Rusiei. Canada a sancționat două bănci rusești, iar Japonia a impus sancțiuni financiare Moscovei.

Luptele au escaladat, de asemenea, pe frontul dintre forțele separatiste și ucrainieni: un soldat ucrainean ucis și șase răniți în urma bombardamentelor. O casă a fost lovită și în satul Muratovo.

Tensiunile dintre Est și Vest s-au intensificat dramatic marți, pe măsură ce Putin a primit autoritatea de către parlamentul rusesc de a folosi forța militară în străinătate, o mișcare care îi deschide calea pentru a ataca Ucraina.

Putin are până la 190.000 de trupe susținute de mii de tancuri și unități de artilerie, sute de avioane de luptă și zeci de bombardiere care înconjoară Ucraina din trei părți - cu până la 10.000 de oameni care se crede că s-au mutat deja în zonele sub controlul rebelilor din Donețk și Lugansk, linia frontului actual cu forțele ucrainene.

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close