Antena 3 CNN Externe Cât costă să cumperi o lege în Parlamentul britanic? 100.000 de lire sterline

Cât costă să cumperi o lege în Parlamentul britanic? 100.000 de lire sterline

Cât costă să cumperi o lege în Parlamentul britanic? 100.000 de lire sterline
Sursa foto: house of lords
27 Ian 2009   •   19:50

Nu foarte mult, dacă 100.000 de lire sterline nu înseamnă cine ştie ce. Patru lorzi din Parlamentul Regatului Unit sunt acum anchetaţi după ce unul dintre ei a fost înregistrat negociind ca la piaţă preţul corect pentru a promova un act normativ.
Jurnaliştii susţin că patru membri ai Camerei lorzilor, toţi laburişti, şi-au scos votul la licitaţie şi au cerut bani pentru a promova legi în Parlament.
Reporter: "Aş vrea să vă rog este însă să îmi daţi o idee despre cam cât... Cam care ar fi structura tarifului."
Lord Taylor of Blackburn: "Este extrem de dificil, e o formulă complicată, pentru că unele companii cu care lucrez îmi plătesc peste o sută de mii de lire pe an."
Reporter: "O sută de mii?"
Lord Taylor of Blackburn: "A, da! Şi asta e ieftin, ieftin faţă de ce fac pentru ei. Alte companii o rezolvă cu 25.000. Totul depinde de cât timp cred că urmează să îi acord problemei."
Aşa a decurs o parte a discuţiei dintre lordul Taylor şi jurnaliştii de la Times care pretindeau că fac lobby pentru o firmă străină. Miza? Doar un proiect de lege care să le favorizeze clientul. Lordul a recunoscut că majoritatea deciziilor politice se iau, de fapt, în restaurante şi pe sub tejghea.
Lord Taylor of Blackburn: "Acum, dacă vreau să conving un ministru, un funcţionar public sau aşa ceva aici este locul unde vin. La masa asta pot vorbi mai bine şi ei pot vorbi mai liber la o cafea sau la o plăcintă şi o halbă, cum spun eu. E mai bine decât la o masă de consiliu sau la un birou ministerial unde totul este notat şi aşa mai departe".
Cei patru membri ai Camerei Lorzilor sunt acum anchetaţi în urma scandalului stârnit de ancheta ziarului Times. Lordul Taylor şi-a cerut deja scuze pentru că a aruncat o lumină proastă asupra Legislativului. Liberal democraţii britanici au cerut deja ca ancheta să fie preluată de poliţie.
Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close