Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă cu lumea când cei mai puternici se pregătesc de cădere. Lovitura de stat pe care o "coc" chinezii

Ce se întâmplă cu lumea când cei mai puternici se pregătesc de cădere. Lovitura de stat pe care o "coc" chinezii

Ce se întâmplă cu lumea când cei mai puternici se pregătesc de cădere. Lovitura de stat pe care o "coc" chinezii
de O.P.    |    22 Mai 2012   •   11:33

În zilele de aur ale epocii sovietice, liderii erau descrişi ca fiind "noua clasă" ce avea o putere incontestabilă: toată averea statului era la mâna lor, iar lăcomia şi corupţia se îndestulau din ea, scrie The New York Times.

În acele vremuri circula o povestire, conform căreia Leonid Ilici Brejnev (conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982) i-ar fi prezentat mamei lui umile biroul luxos, colecţia de maşini străine şi vila sa impunătoare iar apoi ar fi întrebat-o ce părere are. Femeia i-a răspuns: "Este minunat, Leonid, dar ce se întâmplă dacă se întorc bolşevicii?"

Translatată în China, această situaţie naşte mai multe întrebări care ies acum mai mult ca niciodată în evidenţă: de ce a devenit proprietatea asupra averii atât de importantă şi de ce au început toţi liderii chinezi să îşi trimită copiii la studii în străinătate?

Un singur răspuns este constant: nimeni nu mai are încredere în viitorul Chinei, chiar dacă acest stat a ajuns în top 3 economii mondiale.

Deşi pare foarte straniu, mai ales din cauza evoluţiei economice uluitoare, acest scenariu va deveni realitate mai devreme sau mai târziu, iar chinezii vor trebui să facă din nou cunoştinţă cu realitatea. Astfel, lăcomia şi corupţia liderilor chinezi este mai bine înţeleasă din această prismă, fiind ca un fel de scut politic.

Chiar dacă liderii comunişti încă mai cred că vor rămâne la putere dacă ţara va cunoaşte creştere economică, realitatea s-ar putea să vină ca un duş rece. Aşa că o soluţie care îi pune la adăpost este transferarea banilor în străinătate şi trimiterea copiilor la studii în străinătate - astfel potrivit unei statistici oficiale, peste 120 de miliarde de dolari au fost trimişi ilegal peste ocean.


Cu toate că partidul comunist numără peste 80 de milioane de membri, viitorul lui este unul destul de scurt, iar analiştii consideră că la nivel înalt se va pregăti o lovitură de stat răsunătoare, care va afecta întraga planetă.







 

×
Subiecte în articol: lovitura de stat comunism
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close