Antena 3 CNN Externe Cehia a găsit soluţia să scape de muncitorii străini: îi plăteşte să plece

Cehia a găsit soluţia să scape de muncitorii străini: îi plăteşte să plece

Cehia a găsit soluţia să scape de muncitorii străini: îi plăteşte să plece
Sursa foto: muncitor sta
24 Feb 2009   •   05:24

Guvernul ceh a găsit o soluţie foarte paractică de a scăpa de muncitorii străini care acum au rămas fără loc de muncă: îi va plăti. Conform programului, care costă circa 2 milioane de euro, statul ceh va plăti biletul pentru avion sau tren şi va oferi alţi 500 de euro în cash oricărui muncitor care vrea să plece acasă şi poate dovedi că a fost concediat de la un loc de muncă legal şi nu are mijloace de întreţinere.
Ivan Langer, ministrul de Interne, a exlicat că dacă măsura se dovedeşte poulară cu imigranţii, va cere guvenului să extindă perioada iniţială de valabilitate, de opt luni.
Cehia, care a înregistrat recent un adevărat boom economic a atras mii de muncitori imigranţi, din care unii din Mongolia sau Vietnam, care veneau pentru industria auto sau construcţii.
Estimările apreciază numărul de munctori străini din Cehia la 300.000, circa 6% din forţa de lucru. Cu toate acestea, ţara a fost afectată de criza economică, iar în luna ianuarie s-a ajuns la o rată a şomajului de 6,8%, cea mai mare din ultimii aproape doi ani, iar în privinţa imigranţilor se aşteaptă concedieri masive. Langer estima că 12.000 dintre ei îşi vor pierde locul de muncă în primele patru luni ale anului, în vreme ce pentru 68.000 visele de muncă expiră la sfârşitul lunii iunie. El aprecia că fără intervenţie, străinii şomeri ar putea ajunge spre economia subterannă sau în reţelele criminale.
Oricum majoritatea are îndoieli de succesul iniţiativei, atâta vreme cât pe migranţi nu îi aşteaptă acasă o viaţă mult mai bună, şi neavând niciun motiv să revină în state la fel de afectate de criză şi poate şi mai sărace.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cehia
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close